Foto GaleriGündemKorona ilacı Molnupiravir: Salgının seyrini değiştirebilir mi?

Korona ilacı Molnupiravir: Salgının seyrini değiştirebilir mi?

7 / 12 Korona ilacı Molnupiravir: Salgının seyrini değiştirebilir mi?
08 Ekim 2021 - 08:27

4) Molnupiravir başta olmak üzere, üzerinde çalışılan pek çok koronavirüs ilacı, aşının yapamadığı neyi yapabilir? İlacın aşıya göre olan farklarını nasıl yorumlamak gerekiyor?

Şu çok net ki aşı yüzde 100 koruyucu değil. Çünkü kişinin bağışıklık sistemi bastırılmış olabilir, yaştan dolayı yeterince antikor geliştiremeyebilir ya da aşıların oluşturdukları bağışıklıktan varyantlar bir miktar kaçabilir. Molnupiravir gibi ilaçlar işte tam bu noktada devreye girip, destek verecek. Aşı olup yine hasta olanlara bu ilacın verilmesiyle hastaneye yatışlarda çok önemli bir azalma olacak. Aşıya göre ise üç önemli farklılığı var.

1- Bu ilaçların yan etkileri daha fazla olacaktır. Uzun süreli olarak hangi belirtileri gösterecekler henüz bilmiyoruz.

2- Özellikle Molnupiravir, çocuk ve hamilelerde denenmedi. Onlarda nasıl bir yan etki yaratacak bu da henüz bilinmiyor.

3- İlacın maliyeti aşıya göre daha fazla. Pek çok ülkede üretilmeye başlayınca fiyatta düşüşler olacaktır ama yine de aşıyla kıyaslandığında çok pahalı olacağı kesin.

5) Aşıların üretilip tüm dünyaya yayılması oldukça zor olmuştu. Molnupiravir ve benzerlerinin güçlü şekilde üretilip dağıtılması aşılar kadar zor olur mu?

İlaçların üretilmesi aşılarla kıyasla çok kolay değil. Özellikle aşılar kadar milyar doz düzeyinde üretilmesi mümkün değil gibi gözüküyor. Ama o kadar ihtiyaç da yok. Molnupiravir ya da benzerleri sadece hastalık belirtilerini gösteren ya da hasta olanlara verilecek. Büyük ihtimalle de çok risk barındıran kişilerde uygulanacak. Bu nedenle 10 milyonlarca doz üretilmesi yeterli olacaktır.

Türkiye’de üretilmesi de çok zor değil. Hatta birkaç merkezde başladığını da biliyorum ama belli lisans anlaşmaları yapılması lazım. Dağıtılması da çok zor olmaz. Sonuçta hap şeklinde bunlar, insanların gidip de aşı gibi iğne olması gerekmiyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster