Foto GaleriGündemFelaket kapıda! Uzmanlar dikkat çekiyor: Erken uyarı...

Felaket kapıda! Uzmanlar dikkat çekiyor: Erken uyarı...

6 / 6 Felaket kapıda! Uzmanlar dikkat çekiyor: Erken uyarı...
11 Ekim 2021 - 15:57

'AVRUPA'DA UYARI YAPILDUAMA DİKKATE ALINMADI'

Erken uyarı sisteminin önemini vurgulayan olaylardan biri de geçtiğimiz Temmuz ayında Avrupa'da yaşandı. Avrupa'nın batısındaki Almanya ve Belçika gibi ülkeleri derinden etkileyen sel felaketinde erken uyarı sisteminin kullanıldığı bilgisi verildi. Almanya medyasında yer alan bilgilere göre, Avrupa Sel Uyarı Sistemi (EFAS), şiddetli sağanak yağış ve seller konusunda, felaketten 4 gün önce hem Almanya hem de Belçika makamlarını uyardı. Avrupa Sel Uyarı Sistemi uyarısında Ren ve Maas nehirlerindeki taşkın riskini vurgulayarak, selden hangi bölgelerin etkileneceği büyük ölçüde tahmin edildi. Yapılan tüm uyarılara ve önlem çalışmalarına rağmen bu uyarıların ciddiye alınmadığını düşünen yetkililer, 'Erken uyarı sistemi'nin önemini vurguladılar.

Erken Uyarı Sistemi dünya genelinde tüm doğal afetlerin önceden tahmin edilmesi ve kamuoyunun bilgilendirilmesi için önemli bir uygulama. Deprem, tsunami ve sel gibi doğal afetler için geliştirilen bir erken uyarı sistemi ise ABD'de kullanılıyor. Bilim insanları, GPS teknolojisi ve diğer sensörleri kullanarak yaklaşan doğal afetleri tespit ediyor. GPS sensörleri ve meteorolojik cihazlar ayrıca havadaki nem oranını inceleyerek şiddetli yağış ihtimalini tespit ediyor. Böylece anında elde edilen verilere dayanarak sel felaketine karşı kamuoyunu bilgilendirmek mümkün oluyor.

'VATANDAŞLAR DOĞAL AFET KONUSUNDA BİLİNÇLENDİRİLMELİDİR'

'Erken uyarı sistemi' yaşanması muhtemel tüm doğal afetlerden vatandaşları bilgilendirmek için oldukça önemli. Fakat uzmanlar erken uyarı sisteminden önce vatandaşların afet konusunda bilinçli olmasının ve afet esnasında neler yapılması gerektiğinin bilinmesinin daha önemli olduğunu vurguluyor. Japonya örneğinde de gördüğümüz gibi vatandaşların bilgilendirilmesi için oluşturulmuş Erken Uyarı Sistem'lerinin verimli olabilmesi, vatandaşların afet sürecinde neler yapılacağı konusunda bilinçli olmasından geçiyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster