Foto GaleriYaşamÇenedeki ağrıya dikkat! Diş sıkmanın nedenleri...

Çenedeki ağrıya dikkat! Diş sıkmanın nedenleri...

6 / 6 Çenedeki ağrıya dikkat! Diş sıkmanın nedenleri...
20 Haziran 2022 - 15:27

DİŞ SIKMA TEDAVİSİ

Hastanın diş sıkma/gıcırdatma tedavisi, yukarıda bahsedildiği gibi hastayı bu alışkanlığa iten faktörün iyi araştırılması ve etken olabilecek faktörlerin ortadan kaldırılması ile sağlanabilir. Eğer yukarıda sayılı problemler hali hazırda oluşmuş ise bu problemlerin tedavi edilmesi önceliklidir. Bu problemlerden özellikle çene eklemini ilgilendirenler oluşmuş ise, öncelikle çiğneme sisteminin düzeni bozulmuş demektir ve tedavisi için ideal alt-üst çene ilişkisi oluşturacak stabilizasyon splinti tedavisi uygulanmalıdır. Hekimin ön gördüğü periyodik kontrollerle bu ideal ilişki korunarak eklem bozuklukları tedavi edilir. Stabilizasyon splinti; hatalı vertikal ve horizontal çene ilişkileri, istenmeyen diş temas ilişkileri, ideal olmayan mandibular rehber düzlemler, mandibula hareketinin kısıtlanması vb. nedenlerle oluşmuş Temporomandibular eklem rahatsızlıkları, parafonksiyonel alışkanlıkları (diş sıkma/gıcırdatma) ve kas hiperaktivitesinin giderilmesi ve bu sebeplerden oluşabilecek mandibular konum değişimini düzeltmek için uygulanan bir tedavi apareyidir. Uygulanan her diş sıkma apareyi stabilizasyon splintinin özelliklerini taşımadığından toplumda ve hekimlerde aparey tedavisinin işe yaramadığı algısı ne yazık ki mevcuttur.

Bu yüzden Temporomandibular eklem stabilizasyon splinti diğer apareylerle karıştırılmamalıdır. İdeal bir stabilizasyon splinti uygulaması ve takibi ile tedavi sağlanabilmektedir. Stabilizasyon splinti apareyi çene eklem bozuklukları oluşmuş hastalarda tedavi amaçlı kullanımının yanı sıra, eklem bozukluğu oluşmamış, diş sıkma/gıcırdatmadan mustarip hastalarda koruyucu ve kasları rahatlatıcı amaçla da kullanılabilir. Bununla birlikte, diş sıkan veya gıcırdatan hastanın bilgilendirilmesi (farkındalılık), ilaç tedavisi (kas gevşetici, ağrı kesici, antidepresanlar…), fizik tedavi, psikolojik ve/veya psikiyatrik tedavi, nörolojik tedavi, intraartiküler enjeksiyonlar, artroskopi, artrosentez ve botox uygulamaları gibi yardımcı veya ilave tedaviler de uygulanabilir. Hangi tedavi veya tedavilerin uygulanacağına hastayı muayene eden hekim karar vermelidir. (Sabah)


YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster