Foto GaleriYaşamÇenedeki ağrıya dikkat! Diş sıkmanın nedenleri...

Çenedeki ağrıya dikkat! Diş sıkmanın nedenleri...

3 / 6 Çenedeki ağrıya dikkat! Diş sıkmanın nedenleri...
20 Haziran 2022 - 15:27

DİŞ SIKMANIN SEBEPLERİ NELERDİR?

Diş sıkma ve gıcırdatma etiyolojisini açıklayan çok sayıda tartışma öne sürülmüştür. Başlangıçta, bruksizmin doğrudan kişinin yanlış dişsel temasları, alt üst çene ilişkisinin bozukluğu ve hatalı dişsel müdahalelerle ilgili olduğuna inanılıyordu. Bu nedenle tedaviler sadece dişsel durumunun düzeltilmesine yönelikti. Daha sonraki çalışmalar, her ne kadar dişlerin karşılıklı temas tiplerinin çiğneme kaslarının fonksiyonel aktivitesini kesinlikle etkilese de, dişsel sebeplerin diş sıkma/gıcırdatma olaylarına tek başına neden olabileceği kavramını desteklememiş ve sanıldığından daha karmaşık ve multifaktöriyel bir alışkanlık olduğu anlaşılmıştır.

Bu aktiviteyi etkileyen en temel faktör, emosyonel strestir. Gece diş sıkma aktivitesinin seviyelerini izleyerek yapılan çalışmalar, diş sıkmanın genellikle stresli olaylarla ilişkili olduğunu desteklemektedir. Bu şekilde, kişi stresli bir olayla karşılaştıkça, ağzı kapatan kaslarda gece aktivitesinin arttığı tespit edilmiştir. Emosyonel stresteki artış diş sıkmayı tetikleyen ya da arttıran tek faktör değildir. Bununla birlikte kanıtlar hala zayıf olsa da, bazı ilaçların diş sıkma olaylarını artırabileceği veya diş sıkmanın genetik bir yatkınlık olabileceğini bile öne sürülmüştür. Ayrıca, diş sıkma ile merkezi sinir sistemi rahatsızlıkları arasında yakın bir ilişki olduğunu da bildirmektedir. Bazı vaka raporları, belirli antidepresanların kullanımıyla artan diş sıkmayı ilişkilendirmiştir. Bu verilerden diş sıkma alışkanlığının etiyolojisinin karmaşık ve çok faktörlü olduğu açıktır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster