Foto GaleriGündemABD'li doktorlar uyardı: 'Mucize ilaç' ölümcül olabilir!

ABD'li doktorlar uyardı: 'Mucize ilaç' ölümcül olabilir!

7 / 8 ABD'li doktorlar uyardı: 'Mucize ilaç' ölümcül olabilir!
18 Ekim 2021 - 13:56

ASPİRİN KOVİD-19'DAN DA KORUMUYOR!

Pandemi sürecinde aspirin ve coraspirin’in Kovid-19’a karşı etkisi çok merak edilip tartışıldı. Hatta eczanelerde bir dönem ikisi de yok sattı. Peki, gerçekten koronavirüsten korunmak için aspirin içmek faydalı mı?

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Bilal Boztosun aspirin ve coraspirinin Kovid-19 tedavisindeki yeri hakkında, “Maalesef aspirinin Kovid-19 hastalarında önemli bir etkisinin olmaması hayal kırıklığı yarattı. Kovid-19 tanısıyla hastaneye yatırılan hastalarda, yaygın kullanımını haklı çıkarmak için yeterli veri elimizde bulunmuyor. Aynı şekilde ayaktan takip edilen Kovid-19 hastaları için de aspirinin etkili olabileceğine ait maalesef yapılan çalışmalarda bir fayda gösterilemedi” detayını paylaşıyor.

“Aspirin, bizi koronavirüsten korumaz” diyen Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Fotbolcu da ise şu açıklamada bulunuyor: “Kovid-19 geçiren hastalarda rutin aspirin kullanımı önerilmiyor. Hastalık süresince pıhtılaşmaya bağlı komplikasyon geçiren bazı alt grup hastalarda farklı grup kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte aspirin de kullanılabiliyor.”

ACİL SERVİSİNE GİTMEDEN ÖNCE ÇİĞNEYİN

Göğüste sıkışma, yanma, hazımsızlık, nefes darlığı, solgunluk, terleme, yorgunluk ile kendini gösteren kalp krizi anında aspirin kullanımının önerildiğini hemen hemen herkes biliyor. Kalp krizi geçirdiğinizi anladığınız an bunu yapmanın faydalı olduğunu anlatan Prof. Dr. Bilal Boztosun, “Aspirin, kalp damar hastalığı olan kişilerde ve ortalamanın üzerinde risk taşıyan kişilerde kalp krizlerini önlemeye yardımcı olabilir. Düşük doz, genellikle günde sadece 1 doz gereklidir. Ancak kalp krizi geçirdiğini düşünenlerin fazladan 325 mg aspirine ihtiyaçları vardır ve bunu mümkün olduğunca çabuk kullanmaları gerekir. En iyi sonuç için tek bir tam boyutlu 325 mg tableti çiğneyin” diyor.

“Kalp krizi geçirdiğini anlayan hastalarımız, acil servise gidene kadar 300 mg coraspirini çiğnedikten sonra suyla yutabilirler” diyen Doç. Dr. Hakan Fotbolcu ise, bunun ne kadar önemli olduğunu şöyle aktarıyor: “Bu durumda erken aspirin alımı, kalp damarlarında oluşmaya başlayan pıhtının büyümesine ve damarı tam tıkamasına engel olabilir.”

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster