Foto GaleriGündemABD'li doktorlar uyardı: 'Mucize ilaç' ölümcül olabilir!

ABD'li doktorlar uyardı: 'Mucize ilaç' ölümcül olabilir!

6 / 8 ABD'li doktorlar uyardı: 'Mucize ilaç' ölümcül olabilir!
18 Ekim 2021 - 13:56

PEK ÇOK KANSER TÜRÜNÜN GELİŞİMİNİ YAVAŞLATIYOR AMA...

“Düzenli aspirin kullanımının, pek çok kanser türünün gelişimini yavaşlattığı ya da kanser hastalarının tedavisine eklendiğinde başarıyı artırdığına dair bilimsel çalışmalar giderek fazlalaşıyor” diyen Biyokimya Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ozan Emre Eyüpoğlu da gelişigüzel aspirin kullanımının çok yanlış olduğunu vurguluyor. Eyüpoğlu, “Örneğin 75 mg ve 81 mg gibi düşük dozlar yeterli koruma sağlarken 300 mg günlük rutin kullanımda kanama riskini artıyor. King's College Tıp Okulu'ndaki bir araştırmada, tamamen sağlıklı kişilerin inme ve kalp-damar hastalıklarından aspirin ile korunmalarının, kanama riski ile karşılaştırıldığında buna değmeyeceği açıklandı” diyor.

DİKKAT! BÖBREKLERİNİZİ BİLE BİTİREBİLİR

Aspirinin kimler tarafından kullanılıp kullanılmayacağı da fayda ve zarar görme açısından dikkat edilmesi gereken bir başka husus. Biyokimya Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ozan Emre Eyüpoğlu, “Aspirin; burunda polip, astım, mide-bağırsak sisteminde kanama, aktif ülseri veya karaciğer fonksiyonlarında bozukluk olanlarda ve aspirin alerjisi olanlarda kullanılmamalı. Alışkanlık haline gelmiş şekilde aspirin ile diğer ağrı kesicilerin birlikte kullanımı böbreklerde kalıcı hasara yol açabilir. Hemofili gibi herhangi bir kanama bozukluğu olan hastalar ile kortizon veya ek kan sulandırıcı ilaç alan hastalar aspirin kullanmamalı. Kortizonlu ilaçlar ve antidepresanlar, aspirin ile etkileşerek ciddi yan etkiler yapabilir” uyarısında bulunuyor.

KALP KRİZİ GEÇİREN, STENT TAKILAN VE FELÇ OLANLARDA KULLANIMI NASIL?

“Kalp krizi geçirmiş, stent takılmış, felç olmuş kişilerde aspirin kullanımı nasıl oluyor?” sorusuna ise Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Fotbolcu, şu cevabı veriyor: “Kalp krizi geçirip stent taktığımız hastalara genelikle bir mide koruyucu ilaçla birlikte aspirin ve ikinci bir kan sulandırıcı ilacı, 6 ay ya da 1 sene kullanması için veriyoruz. Bu sürenin sonunda kan sulandırıcı ilaç sayısını bire düşüyoruz. Stentli hastaların aspirin ya da diğer kan sulandıcılardan herhangi birine devam etmesine, hastanın kendi klinik durumuna göre karar veriyoruz. Felç geçiren hastalarda ise pıhtının durumuna göre nöroloji ve kardiyoloji hekimi tarafından ortak bir değerlendirme yapılıyor. Akabinde altta yatan duruma en uygun kan sulandırıcı tedavisi seçiliyor.”

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster