Foto GaleriGündemABD'li doktorlar uyardı: 'Mucize ilaç' ölümcül olabilir!

ABD'li doktorlar uyardı: 'Mucize ilaç' ölümcül olabilir!

3 / 8 ABD'li doktorlar uyardı: 'Mucize ilaç' ölümcül olabilir!
18 Ekim 2021 - 13:56

SÖĞÜT KABUKLARINI EZİP KAYNATIYORLARDI

Aspirinin tarihçesiyle ilgili bilgi veren Biyokimya Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ozan Emre Eyüpoğlu, “Eski dönemlerde insanlar baş ve eklem ağrılarını azaltmak, ateşi düşürmek için salix alba olarak adlandırılan söğüt ağacının kabuklarını ezer, kaynatır ve suyunu içerlerdi. Eski Mısır tabletlerinde 'ağrıyı öldüren bitki' olarak geçen söğüdün kabukları, M.Ö. 3. yüzyılda yaşayan ve modern tıbbın kurucusu sayılan Hipokrat tarafından ağrı tedavisinde kullanıldı. M.S. 40-90 yıllarında Romalı hekim Dioscorides ise söğüt kabuğunun romatizma ve gut hastalıklarının tedavisinde kullanılıp kullanılamayacağını araştırdı" açıklamasını yapıyor.

ÖNCE BABASI ÜZERİNDE DENEDİ, SONRA İLAÇ OLDU

“Söğüt kabuğundaki ağrıyı dindirmeyi sağlayan madde, mide kanamasına neden olabilen ve tadı oldukça kötü olan salisilik asittir” diyen Eyüpoğlu, modern aspirinin ortaya çıkış hikâyesini ise şöyle aktarıyor: “Salisilik asit üzerine çalışan kimyacılardan biri Alman Felix Hoffman ve arkadaşları daha az yan etkiye yol açan etkili bir ağrı kesici olan asetilsalisilik asidi 1897 yılında ürettiler. Hoffman, ilk olarak şiddetli eklem romatizması ağrısı çeken babası için bu maddeyi kullandı ve ağrıyı dindirdiği gibi mide rahatsızlığına da neden olmadı. Daha sonra bu madde ticari bir marka olan ‘Aspirin’ adı altında ilaç olarak satılmaya başlandı.”

'HEKİM DAHİ OLSA YAPACAKLARINI TAHMİN EDEMEYİZ'

İlk olarak büyük teneke kutularda toz hâlinde satılmaya başlanan aspirin, daha sonraları mısır nişastası ve su karışımıyla tabletler hâline getirildi ve günümüzde de bu şekilde satışa sunuluyor.

Harvard Üniversitesi'nden bir kardiyoloğun, “Issız bir adaya düşsem ve tek bir ilaç alabilecek olsam, yanıma alacağım ilaç aspirin olurdu” sözünü hatırlattığımız Eyüpoğlu, buna katılmadığını belirterek, “Issız bir adaya düşüldüğünde açlık durumunun bastırılması için hakkında bilgi sahibi olunmadan zararsız diye tüketilen bir bitki toksik etki yapabilirken, kontrolsüz kullanılan aspirinin kullanan kişi hekim dahi olsa yapabileceklerini tahmin bile edemeyiz. Eğer ki bu ıssız ada tropik bir adaysa yenilen tropik bir meyve ile alınan aspirinin etkileşime girerek farklı etkiler yapması da mümkün" diyor.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Fotbolcu da bu konuda Eyüpoğlu ile aynı fikirde. “Yıllar öncesine kıyasla tüm ilaçlar gibi aspirin konusunda da daha çok bilgiye sahibiz” diyen Fotbolcu, aspirin kullanımına hastanın sağlığıyla ilgili her detayı göz önünde bulunduran uzman bir kardiyoloğun karar vermesi gerektiğini ifade ediyor.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri
BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster