Yurt dışı oylarda kim önde?

TAVAK Başkanı Şen, Almanya’daki Türkiyeli seçmenler arasında yaptıkları seçim anketi araştırmasında AKP’nin oy oranı için "%50’nin üzerinde" dedi.

Türkiye – Avrupa Eğitim ve Bilimsel Araştırmalar Vakfı (TAVAK)  Başkanı Prof. Dr. Faruk Şen, Sokak TV’de Prof. Dr. Haluk Şahin’in sunduğu programa katılarak Almanya’daki Türkiyeli seçmenler arasında Nisan ve Mayıs aylarında yaptıkları siyasi eğilim araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Şen, sadece Almanya’da kayıtlı seçmen sayısının 1 milyon 380 bin olduğunu, Almanya ile birlikte diğer tüm ülkelerdeki seçmen sayınını 5 milyon civarında olduğunu belirtti.

NİSAN AYI SONUÇLARI

Yaptıkları seçim araştırması hakkında bilgi veren Faruk Şen, Nisan ayında AK Parti’nin oy oranının yüzde 53, CHP’nin oy oranın yüzde 17, HDP’nin oranının yüzde 14, MHP’nin oy oranının ise yüzde 12 olduğunu açıkladı.

Faruk Şen ayrıca, Nisan ayı içinde AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun Almanya’da yaptığı seçim gezisinde, gurbetçilere yönelik seçim vaadinin  oy oranını artırmada etkili olduğunu belirtti.

Şen, buna örnek olarak, gurbetçiye bedelli askerliğin 6 bin euro’dan bin euro’ya düşürüleceğini, Almanya ile Türkiye arasında emeklilik konusunda mevut pürüzlerin giderileceğini gösterdi.

Faruk Şen Almanya’da yapılan anketlerde HDP’nin oy oranın Türkiye’den yüksek olmasını ise bu partinin Almanya’dan Alevi bir temsilciyi milletvekili adayı göstermesine, dolayısıyla hem Alevilerin hem de HDP ve Kürt diasporasının seçim için enerjik bir biçimde çalışmasına bağladı.

Şen, Nisan ayında olduğu gibi Mayıs ayında da CHP’nin oy oranın yüzde 17, MHP’nin oy oranın 12 olduğunu söyledi. Faruk Şen, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin Almanya’ya yaptıkları seçim gezisinde gurbetçiye yönelik hiçbir vaatte bulunmadıklarını hatırlattı.

Her iki liderin de asgari ücretin artırılması, emeklilere dini bayramlarda ikramiye gibi Türkiye’de açıkladıkları seçim beyannamelerindeki vaatleri tekrarladığını, Almanya’da Türkiyelilere dönük bir mesajlarının bulunmadığını söyleyen Şen, dolayısıyla oy oranlarında bir artış kaydedilmediğini dile getirdi.