Yunanistan’ın Euro Bölgesi’nden çıkışı

Morgan Stanley’in hazırladığı Syriza raporu Financial Times’ta yer aldı…

AYÇA KARACA - FINANSGUNDEM.COM
 
Bu hafta sonu Yunanistan’da düzenlenecek olan ve Syriza’nın birinci parti olarak çıkmasının beklendiği genel seçimlere ilişkin olarak Morgan Stanley’in hazırladığı raporda Euro Bölgesi ve IMF ile uzlaşmaya varılabileceği belirtiliyor.

Financial Times’ta yer alan habere göre Syriza’nın Avrupa siyaset sahnesine ilk çıktığı günden bu yana tavrını ılımlı hale getirdiği fakat tasarruf politikalarına son verme ve borç hafifletme önerilerinin ülkenin kreditörleriyle anlaşmazlık yaratabileceği  vurgulanıyor.
Morgan Stanley analistlerinin ise Syriza’nın bütün amaçlarını gerçekleştirmesinin imkansız olduğunu vurguladıkları belirtiliyor. Rapora göre “Syrizia için hem euro’da kalmak hem iktidarı elde tutmak hem de kurtarma programını uygulamamak imkansız bir üçleme olur. Bunlardan birinden vazgeçmek zorunda kalacak. Yunanistan’ın fonlama açığı nedeniyle piyasalara erişebilmek için ihtiyatlı bir kredi hattına ihtiyaç duyması yüzünden gelecek Yunan yönetimi ile AB troykası arasında bir uzlaşma olması olası görünüyor. Fakat 3 ile 6 aylık dönemde sürecin düzgün işlemesi beklenmiyor.”
 
ENDİŞELİ HAVAYA İŞARET
 
Haberde piyasaların seçimlere ilişkin endişeleri bulunduğu ve Yunan tahvillerinin verim eğrisinin ters olduğu bir başka deyişle kısa dönemli tahvil getirilerinin uzun dönemli faiz getirilerinden fazla olduğu ve bunun hakim olan endişeli havaya işaret ettiği kaydediliyor.

Rapora göre, Yunanistan için görünmez birçok tehlike de bulunuyor. Yunanistan halen faiz dışı fazla (faiz ödemelerinin dışarıda bırakılmasıyla) veriyor, o nedenle Syriza borç ödememeyi seçerse bunu teoride harcamaları arttırmadan yapabilir. Fakat Morgan Stanley analistleri Euro Bölgesi’nden çıkışın politik bir hata olacağını ileri sürüyorlar. Raporda şu ifadeler  ile bu görüş açıklanıyor:

“Yunanistan’ın para birliğinden ayrılmak isteyeceğini düşünmüyoruz. Bu gerçekleşirse, büyük olasılıkla başarısızlığa uğrayan ve çıkışa zorlayacak olan görüşmeler nedeniyle olur. En önemli karar ise Yunan bankalarının Avrupa Merkez Bankası’na olan teminat indiriminin süresinin Mart’ta dolmasından sonra sürmesi hakkında verilecek.  Yunanistan’ın Avrupa İstikrar Fonu ve IMF ile olan programının uzatma kararının Şubat sonuna kadar verilmesi  gerekiyor. Ayrıca troyka ile olan gözden geçirme görüşmelerinin ve Yunan yetkilileri ile uluslararası kreditörler arasındaki izleme görüşmelerinin başarıyla sonuçlanmasına da ihtiyaç duyuluyor.”