Yunanistan'dan kredi pazarlığı

Yunanistan, anlaşmaya yönelik ilerleme sağlanması ile birlikte ekonomik bir yara almaktan kurtuldu

Yunanistan, Avrupa Merkez Bankası’na (AMB) finansal sistemine sağlana desteğin sürdürülmesi için mazeret sundu. Ülke, Almanya liderliğindeki kreditörleri temerrütten kaçınmak için gerekli politikaları gerçekleştireceği konusunda ciddi olduğunda ikna etmeye çalıştı.

Yunanistan yardımları ile ilgili toplantının iğnelemeler ve terslik ile sona ermesinden yaklaşık 3 hafta sonra Maliye Bakanı Yanis Varoufakis, Euro Bölgesi hükümetlerini ülkesinin 240 milyar euroluk (268 milyar dolar) yardım programının son dilimini elde etmeye yönelik bir uzlaşı sağlamayı hedeflediğine ikna etmeye çalıştı.

Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısını yöneten Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem, Pazartesi günü Brüksel’de gazetecilere yaptığı açıklamada, “Daha hızlı bir ilerleme kaydediyoruz. Tatmin olmadım ama biraz daha iyimserim” dedi.

AMB’nin acil durum likidite yardımlarını Çarşamba günü yeniden değerlendireceği sinyali vermesi ile birlikte iki taraf üzerinde baskı yoğunlaştı. AMB’nin yardımı Yunan bankacılık sistemini şu an için ayakta tutuyor. İki yetkili verdiği bilgilere göre bazı merkez bankası yetkilileri şartların sıkılaştırılması için baskı yapıyor ancak politika yapıcıların bu hafta fonlamayı sınırlandırması beklenmiyor.