Yüksek emekli maaşı almanın yolları

Akşam ekonomi yazarı Okan Güray Bülbül bugünkü köşesinde emekli maaşını yükseltmenin yollarını kaleme aldı. İşte o yazı;

İşte emekli maaşını yükseltmenin yolları:

? Emeklilik dilekçesini vereceğiniz zamana dikkat edin.

? SGK'ya gerçek ücretten bildirim yapılmasını sağlayın, aksi halde işvereni şikayet edin.

? Prim gün sayısının en düşük seviyeden doldurulması yerine daha uzun süre çalışmaya gayret edin.

Bütün çalışanların hayali bir gün emekli olabilmek. Ancak yalnızca emekli olabilmek değil, emekli olduğunda yüksek aylık alabilmek de çok önemli. Emekli aylığını yükseltecek pek çok unsur var, bunlardan biri de emeklilik dilekçesinin ne zaman verildiği. Emekli aylığının yüksek olması için ilk şart, çalışanların SGK’ya gerçek ücretleri üzerinden bildirilmesi. Kayıtdışılık olarak ifade ettiğimiz, çalışanların SGK’ya gerçek ücretleri üzerinden bildirilmeme sorunu ne yazıkki sürüyor.

MUTLAKA ŞİKAYET EDİN

İşverenlerin işgücü maliyetini düşürmek amacıyla başvurduğu bu yöntemin asla kabul edilmemesi gerekir. Hatta çalışanlar ALO 170 hattı ve diğer şikayet kanallarını kullanarak gerekli soruşturmanın başlatılması sağlanabilir. Gerçek ücreti üzerinden SGK’ya bildirilmeyen bir çalışan emekli olduğunda en düşük tutardan emekli aylığı alır. Böylece ciddi gelir kaybı yaşarlar.

DAHA UZUN SÜRE ÇALIŞMA

Emekli aylığını yükseltmenin diğer bir yolu da, daha uzun süre çalışmak. Yaşı ve sigortalılık süresini dolduran bir kişinin emekli olması için, gerekli prim ödeme gün sayısını minimum seviyeden sağlaması halinde kendisine bağlanacak aylık, düşük olur. Özellikle kadın sigortalılarda prim gün sayısı düşük olduğu için emekli aylığı da düşük olur. Bu sebeple ikişinin daha uzun süre çalışması aylığını yükseltir.

DİLEKÇE NE ZAMAN VERİLMELİ?

Emekli olmak için gerekli prim ödeme gün sayısı, sigortalılık süresi ve yaş şartını sağlayan kişiler emekli olmak için hangi dönemin daha doğru olacağı noktasında tereddüt yaşarlar. Özellikle geçtiğimiz yıl emeklilere seyyanen yapılan zamlar sonrası emekli olmayı düşünen kişilerin kafası karıştı. Yılbaşından önce mi sonra mı emekli dilekçesinin verilmesinin aylığı artıracağı kişinin hangi statüde emekli olacağına göre farklılık arz etmektedir.

Tarihe dikkat, zammı etkiler

4/A statüsünde emekli olacak işçiler için yıl, 1 Ocak ila 31 Aralık arasını ifade eder. 4/C statüsünde emekli olacak memurlar için yıl, 15 Ocak ila bir sonraki yılık 14 Ocak tarihleri arasıdır. 31 Aralık 2016’ya kadar emeklilik dilekçesi veren işçilere 1 Ocak 2017’den itibaren aylık bağlanır ve bu kişiler 2016 yılı emeklisi olurlar. 2016'da emekli olan işçilere 2016 yılı ocak ve temmuz zamlarıyla 100 TL seyyanen zam yansıtılır. Bu kişiler 2016 zamlarından yararlanırlar. 14 Ocak 2017'ye kadar emeklilik dilekçesi veren memurlar da 2016 yılı emeklisi kabul edilirler.

2017'de emekli olacaklar şanslı

2017 yılında emekli olacak kişilerin emekli aylıkları 2016 yılı parametrelerine göre hesaplanacak. Yani bu kişiler 2016 yılındaki enflasyon oranı ve gelişme hızı üzerinden hesaplanan maaşlarını alacaklardır. 2016'nın parametrelerine göre hesaplanacak aylığa 2017’nin ilk aylarında kişi adına ödenen primler de eklenince maaşın yüksek olma ihtimali olacaktır.

Kıdem tazminatı da artar

Yılsonuna kadar emekli olacak işçiler için dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da kıdem tazminatı tavanı. 2016'da 4 bin 297 TL olan tavan, 2017'de artacak. Bu nedenle emekli olup kıdem tazminatı alacak kişi 2017'de emekli olması halinde daha yüksek kıdem tazminatı alınacaktır.