Yeni nesil küresel finans sistemini kim kontrol edecek?

Ripple kurucu ortağı Chris Larsen, ABD'li meclis üyelerini Çin'e karşı blockchain savaşını kaybettikleri için eleştirdi

6 Ekim'de LA Blockchain Zirvesi'nde konuşan Ripple kurucu ortağı Chris Larsen, ABD'yi "yeni nesil küresel finans sistemini" tasarlama yarışında geride kalmak ile eleştirdi.

Larsen, konuşmasında şirketi başka bir ülkeye taşınmayı düşünmeye iten düzenlemelere değindi.

Larsen, ABD'nin Çin ile süren "teknoloji soğuk savaşında" ne yazık ki geride kaldığını, Çin hükümetinin yasal netlik sağlama, kaynak ayırma, altyapı oluşturma ve blockchain ve büyük veri ve yapay zeka dahil diğer yeni teknolojilerde yeniliği teşvik etmede ABD'li meclis üyelerini geride bıraktığını ileri sürdü.

“Çin, bu teknolojilerin yeni nesil finans sistemini kimin kontrol edeceği konusunda kilit öneme sahip olduğunu anladı. Önümüzdeki yıllarda kullanacağımız sistem SWIFT olmayacak.” 

Ripple kurucu ortağı, ABD'nin doları dijitalleştirme girişimlerini desteklemediğini vurguladı ve Çin'in merkez bankası dijital para birimi (CBDC) geliştirme konusunda oldukça ileride olduğunu belirtti. Larsen, CBDC'nin Çin'e yuanı dünya geneline yayma konusunda yardımcı olacağını ve doların uluslararası piyasalardaki hakimiyetine zarar vereceğini ekledi.

Larsen, aynı zamanda Çin'in kripto para madenciliği alanındaki hakimiyeti konusunda uyardı ve emek ispatı madenciliğini Çin'in kontrol ettiğini, Çinli madencilerin ise Çin Komunist Partisi kontrolünde olduğunu vurguladı.