Yeni kuşak zenginlerin 3 yatırım tercihi

Ayı piyasasının borsalarda etkilerini hissettirmesiyle Y kuşağı zengin yatırımcılar da servetlerini alternatif varlıklara kaydırdı. Bank of America anketinde bu alternatif yatırımların üçüne dikkat çekiliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsalar uzun zamandır paralarının değerlenmesini isteyen yatırımcıların ilk tercihlerinden biri olmuştur. Ancak söz konusu durum genç jenerasyonların sahneye girmesiyle değişiyor olabilir.

MoneyWise’ın haberinde yer alan Bank of America’nın yakın tarihli bir anketine göre 21 ve 42 yaş aralığında en az 3 milyon dolarlık serveti bulunanların sadece %25’i paralarını hisse senedi portföylerine yatırıyor. 43 yaşını geçen varlıklı yatırımcıların hisse senedi varlıkları ise %55 civarında.

Bu yıl borsalarda görülen ayı piyasası da Y kuşağı yatırımcıların kararlarına etki etmiş olabilir.

Bank of America Özel Bankacılık Baş Operasyon Sorumlusu Jeff Busconi konuyla ilgili açıklamasında, “Son on yılda borsalarda oldukça güçlü bir ralli yakaladık ve şimdiyse volatilitesi yüksek zamanlardayız. İnsanların en önce düşündüğü konu bu” ifadelerine yer verdi.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD borsalarında S&P 500 Endeksi geçtiğimiz ay yakalanan güçlü ralliye rağmen yıllık bazda %20 düşüş gösterdi.

Busconi yeni nesil yatırımcıların ‘geleneksel bir hisse senedi ve tahvil portföyünün zaman içerisinde ortalamanın üzerinde getiri sağlayacağı’ fikrine giderek daha fazla uzaklaştığını sözlerine ekledi.

Peki yeni nesil yatırımcılar paralarını nerede değerlendiriyor? MoneyWise haberinde söz konusu yaş aralığındaki yatırımcıların varlıklarını aktardığı 3 alternatif yatırım aracına işaret edildi:

Kripto paralar

Bir zamanlar niş bir varlık olarak kabul edilen kripto para birimi şimdilerde ana akım tercihler arasına girdi. CFA Enstitüsü'nün bu yılın başlarında gerçekleştirdiği bir araştırma, ABD eyalet ve kamu emeklilik planlarının %94'ünün kripto para birimlerine yatırım yaptığını gösterdi.

Elbette birçok yatırımcı kripto para birimlerinin volatilite risklerini bu yılki sert düşüşlerle birlikte zor yoldan öğrendi. Ancak bazı Y kuşağı zenginleri hâlâ dijital varlık sınıflarına inanıyor.

Bank of America’nın anketine göre genç insanların %29’u kriptonun büyüme konusunda büyük fırsatlar taşıdığını düşünüyor. Daha yaşlı yatırımcıların ise sadece %7’si bu fikre katılıyor.

Beklenildiği üzere genç yatırımcılar kripto varlıklara daha yaşlı jenerasyonlara göre çok daha fazla para yatırıyor. Y kuşağı yatırımcılar portföylerinin ortalama %15’ini kriptoya yatırırken yaşlı yatırımcılarsa varlıklarının sadece ortalama %2’sini kriptoda değerlendiriyor.

Kripto yatırımları için harekete geçmek de oldukça kolay. Kripto yatırımlarına izin veren birçok platform bulunuyor. Ancak potansiyel yatırımcıların ücretlere dikkat etmesi gerekiyor. Zira birçok kripto borsası kripto alım satım işlemleri için %4’e kadar komisyon alabiliyor. Ancak bazı yatırım uygulamaları için bu ücret %0.

Gayrimenkul yatırımları

Son dönemde gayrimenkul yatırımları özellikle enflasyon karşısında koruma sağlamasıyla bilindiği için oldukça popüler bir varlık sınıfı haline geldi. Hammadde ve işçiliğin fiyatı arttıkça, yeni mülklerin inşa edilmesi daha pahalı hale geldi. Bu da mevcut gayrimenkullerin fiyatını yükseltiyor.

İyi seçilmiş mülklerin sadece fiyatı yükselmiyor. Aynı zamanda yatırımcılar için istikrarlı bir kira geliri akışı da sağlayabiliyor.

Varlıklı bireylerin yaşlarına bakılmaksızın bu alandaki fırsatları değerlendirmeleri şaşırtıcı değil. Bank of America anketinde, gençlerin %28'i gayrimenkulün büyük bir büyüme potansiyeli sunduğunu söyledi. Yaşlı grubun %31'i de aynı görüşe sahipti.

Ancak gayrimenkule yatırım yapmaya başlamak için ev sahibi olmanıza gerek yok. Bir emlak yatırımcısı olmaya başlamak için birçok gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) ve kitle fonlaması platformu bulunuyor.

Özel sermaye yatırımları

Özel sermaye yatırımları, borsa olmayan ve halka açık işlem görmeyen şirketlere yapılan yatırımları ifade eder.

Bir özel sermaye fonu, fonun yatırımcılarından para alır, genellikle kontrol hisseleri alarak parayı şirketlere yatırır ve işletmeleri daha değerli hale getirmek için şirketlerin yönetim ekipleriyle birlikte çalışır. Amaç, portföydeki şirketleri daha sonraki süreçte iyi bir kâr elde ederek satmaktır.

Özel sermaye fonları genellikle küçük yatırımcılara açık olmasa da zenginler arasında popülerlik kazanıyorlar.

Bain & Company'ye göre, 2021'de özel sermaye satın alımları 2020'ye göre iki katına çıkarak 1,1 trilyon dolara yükseldi. Bu tür yatırımlar yüksek miktarlarda net servete sahip Y kuşağı yatırımcılarının dikkatini çekti.

Bank of America anketi, en az 3 milyon dolarlık varlığa sahip 21 ila 42 yaş arası bireylerin %25'inin, özel sermaye yatırımlarını en büyük büyüme fırsatlarından biri olarak tanımladığını gösterdi. Daha yaşlı yatırımcılar içinse bu oran %15’te kaldı.

 

ABD'de mortgage faizleri 10 hafta sonra ilk kez geriledi

 

Finansal kargaşada istikrar kripto paralarda

 

Dolar için kritik gün