Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nden geçecek demiryolunun temeli atılıyor

Halkalı-Kapıkule arasına inşa edilecek olan yeni tren hattı, bir sonraki aşamada ise Halkalı'dan Üçüncü Köprü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) üzerinden geçerek Gebze'ye uzatılacak. Hattın temeli Çarşamba günü yapılacak tören ile atılacak.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin arasında "ticaret savaşları" son hızla devam ederken, Avrupa Birliği (AB), kendisini Türkiye üzerinden Asya'ya bağlayacak tren yolunu hayata geçiriyor. İlk etapta Halkalı-Kapıkule arasına inşa edilecek olan yeni tren hattı, bir sonraki aşamada ise Halkalı'dan Üçüncü Köprü (Yavuz Sultan Selim Köprüsü) üzerinden geçerek Gebze'ye uzatılacak. Hattın temeli Çarşamba günü yapılacak tören ile atılacak.

Yük ve insan taşıyacak olan yeni tren yolu hattı, aynı zamanda Çin'in "Tek Yol, Tek Kuşak" projesinin güzergahı ile örtüşüyor. Söz konusu proje kapsamında Çin, Avrupa ve Asya arasında ekonomik koridor oluşturmayı amaçlıyor. Yolların geçtiği güzergahlara lojistik merkezleri, limanlar, altyapı projeleri gibi birçok yan yatırım amaçlayan proje, ABD ile ticaret savaşlarının kızıştığı bir dönemde ilerliyor.

Üçüncü köprüye tren yolu

AB ile Türkiye on yılı aşkın süredir, İstanbul'dan Bulgaristan'a gidecek tren yolu güzergahları konusunda çalışıyor. AB Türkiye Delegasyonu Ulaştırma Sektör Yöneticisi Dr. Göktuğ Kara, Halkalı-Kapıkule tren yolu projesinin Avrupa çıkarlarına uygun projelerin en başında geldiğini belirtiyor. DW Türkçe'ye konuşan Kara, "Halkalı-Kapıkule projenin sadece bir parçası. Proje, Edirne'den Kars'a kadar giden orta koridor dediğimiz demiryolu ve üzerindeki bölümler, Avrupa Birliği açısından öncelikli finanse edilecek proje olarak belirlendi" diye konuştu.