Yabancılar banka hissesi topluyor

Suriye ile olası bir savaş riskinden kaçan yerli yatırımcı elindeki hisseleri sattı, yabancılar topladı

Türkiye’nin Suriye ile savaşın eşiğine gelmesi borsada da sert fiyat dalgalanmalarına neden olu. Ancak beklendiği gibi sert düşüş yaşanmadı. Piyasalar ilk şoku kısa sürede atlattı, ancak bu arada bazı hisseler el değiştirdi. Zaman gazetesi yazarı Selim Işıklar, bu hafta köşesinde borsadaki dalgalanmalarda yerli yatırımcıların sattığı hisseleri yabancıların kaptığını yazdı. Yabancı yatırımcılar yerli yatırımcılara göre çok farklı psikolojiye sahip olduklarını yazan Işıklar, yabancı yatırımcı sayısının oldukça az ve uzun vadeli pozisyonlardan oluştuğuna dikkat çekti. Bu da onların günlük tepkiden çok uzun vadeli strateji belirlemelerine zemin hazırlıyor. Bu yüzden de son dönemde olası geri çekilmelerde lokomotif hisselerdeki paylarını artırdıkları gözleniyor. Işıklar yerli yatırımcıların düşüncesini şu cümlelerle aktarıyor: “Yerli yatırımcılar ise ne olur ne olmaz deyip sattı ve pişman oldu dersek yine yanılırız. Zira zaten yerli yatırımcıların elinde bulundurdukları İMKB 30 dışı hisselerde endeksin tersine bir durum söz konusu. Bu hisselerde veren kazanıyor gibi bir durum söz konusu. Çatışma ihtimali savunma sanayi şirketlerini ve bu sektöre yakın demir-çelik sektörü gibi sektör hisselerine ilginin artmasını sağladı.” Işıklar önümüzdeki hafta da benzer bir seyrin hakim olacağına dikkat çekiyor. Tabii özellikle Avrupa cephesinde yaşanacak gelişmeler de yakından izlenecek.
Suriye yönetiminin arkasındaki önemli destek Rusya lideri Vladimir Putin’in yapacağı ziyaret de oldukça önemli. Selim Işıklar, reyting şirketlerinin not artırımının önünde engel olarak gösterdiği Suriye krizi önemli bir noktaya geldi ve borsa yatırımcıları atılan her adımı yakından takip ediyor.
Bu ardada takasta yaşanan değişim oranları ise dikkatlerden kaçmıyor. Endeksin rekorlar kırdığı 2010 yılında zirve noktasına ulaşarak yüzde 68.57’ye ulaşan yabancı takas oranı 61.59 seviyesine kadar geriledikten sonra yavaş yavaş yükselmeye başladı. Son olarak eylül ayında net 142 milyon dolarlık alımla birlikte yüzde 64,41 oranına yükselen yabancı takas oranındaki artış dikkat çekici. 2012 yılında net 3 milyar 910 milyon dolarlık alımlarıyla İMKB’yi ayakta tutan yabancı yatırımcılar her nedense alımlarını bankacılık sektörü ağırlıklı sürdürüyor. Toplam işlem hacminde 88 milyar doları bulan yabancı yatırımcıların tercih ettikleri hisselere baktığımızda yine banka ağırlıklı İMKB 30 hisseleri. Bu veriler ışığında Işıklar, yazısında şu noktaya dikkat çekiyor: “Yabancı yatırımcılar 2009-2010 yıllarında da benzer şekilde net alıcı pozisyondayken rekorlar altüst edilmişti. Şimdi hisse fiyatları çok daha pahalı olmasına rağmen neden alıyorlar derseniz. Not artırım beklentisinin bunda etkili olduğunu düşünüyorum.”