Yabancılar 14 yılda 51 milyar dolarlık gayrimenkul aldı

Yabancıların gayrimenkul alımları 2006'dan bu yana 51 milyar 601 milyon dolar düzeyine ulaştı

Türkiye'de son yıllarda dalgalı seyir izleyen ve düşüş eğilimleri de gösteren uluslararası doğrudan yatırımlarda, yurt dışı yerleşiklerin Türkiye'den gayrimenkul alımları en istikrarlı kalem oldu. Son yıllarda 4 milyar dolarlı seviyelerde seyreden yurt dışı yerleşiklerin gayrimenkul alımları, 2020 Ocak Eylül döneminde 2 milyar 938 milyon dolara ulaştı.

Yabancıların gayrimenkul alımları 2006'dan bu yana 50 milyar doları geçerek, 51 milyar 601 milyon dolar düzeyine ulaştı. Bu yönüyle daha çok şirket satın almalarının ağırlıkta olduğu doğrudan yatırımlardaki azalma eğilimine rağmen, yabancıların gayrimenkul satın alımları cari açığın finansmanında da önemli bir yer tutmaya başladı. Ödemeler dengesi istatistiklerine göre 2006-2012 döneminde yurt dışı yerleşiklerin Türkiye'den gayrimenkul alımları küresel kriz yılı olan 2009 hariç 3 milyar dolara yakın seyretti. 2013'ten bu yana ise 4 milyar dolarlı seviyeleri gördü. Türkiye'de 2012 yılında karşılıklılık ilkesi olarak bilinen, gayrimenkul almak isteyen kişinin ülkesinin de Türk vatandaşlarına gayrimenkul satışına izin veriyor olması şartı kaldırılmıştı. Son yılların en yüksek yabancı gayrimenkul alımı TL'nin de değer kaybetmesinin etkisiyle 2018 yılında 5.9 milyar dolarla görüldü. Bu arada, yabancıların gayrimenkul alımlarının kolaylaştırılmasına yönelik yeni adımlar atılacağı açıklanmıştı. Yabancıların fiili olarak Türkiye'ye gelmeden gayrimenkul alımı yapabilmelerine yönelik düzenleme ve altyapı hazırlandığı vurgulandı.

Türkiye'de Ocak-Eylül döneminde yabancılar 2.9 milyar dolarlık gayrimenkul alımı yaptılar. Ödemeler dengesi istatistiklerine göre Eylül 2020 itibariyle yıllıklandırılmış gayrimenkul alımları 4.7 milyar dolar ile bir önceki yılın üzerinde bulunuyor.

TOKİ’nin sattığı taşınmazlar için yeni ipotek kuralı

Konut fiyatları yıllık yüzde 27.3 arttı

İzmir’de konut satışlarında rekor düşüş

İBB'nin yayınladığı Kovid-19 raporuna göre en riskli 40 mahalle

Yoksullara yardım için zenginlerden ek vergi alınacak