Varlık alımları ne zaman azalacak?

JP Morgan, FED'in varlık alımlarını azaltma sinyalini Eylül'de vermesini bekliyor.

Küresel yatırım bankası JP Morgan tarafından hazırlanan raporda, FED'in 21-22 Eylül'de yapacağı FEDeral Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından varlık alımlarını başlatılacağı sinyali vermesinin öngörüldüğünü ifade etti.

Değerlendirmede FED'in sinyalin ardından varlık alıklarının azaltılmasına 2022 yılı Nisan ayında başlayacağı tahmininde bulundu.

JP Morgan, FED'in faiz artırımlarına ise 2023 yılı 3. çeyrekten başlayacağını öngördü. Artırımların yılda en fazla 2 kez olmak üzere kademeli olarak yapılacağı belirtildi.

Varlım alımları nedir?

Varlık alımı, piyasalarda parasal gevşeme olarak da bilinmektedir. Bir ulusun ekonomisini hareketlendirme amacıyla likidite ve enflasyonu artıran ve işletmelerle tüketicileri daha fazla borçlanmaya ve harcamaya teşvik eden bir piyasa operasyonudur (merkez bankaları tarafından yürütülür).

Genellikle bu operasyon, merkez bankalarının hükümetten ya da ticari bankalardan tahvil satın alarak (örneğin hisse senedi, bono ya da hazine varlığı) ekonomiye para enjekte etmesinden oluşur.

Altın, yarışta doları geçti!

Asya borsaları haftanın son gününde yükselişte

Dışişleri Bakanlığından 'House of One' projesine tepki