Varank: Ekonomide yön yukarı döndü

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, “Ekonomik konjonktür toparlanmaya başladı. Mayıs başından itibaren reel sektörden normalleşme adına pozitif sinyaller alıyoruz. Tüketici ve reel sektör güven endeksleri yukarı yönlü hareket ediyor” dedi.

FINANSGUNDEM.COM-ANKARA

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Kayseri Sanayi Odası İstişare ve Değerlendirme Toplantısında video konferans yöntemiyle katıldı.

Bugünün 27 Mayıs darbesinin yıldönümü olduğunu anımsatan Varank, “Menderes’in akıbetiyle Sayın Cumhurbaşkanımızı ve Ak Parti’yi tehdit edenler, 15 Temmuz darbeci hainlerinin akıbetini yaşamaya mahkumdurlar. Türkiye’nin kaderinin darbeler, vesayet unsurları, sandık dışı girişimler olmadığı artık tescillendi. Ülkemizin demokrasi ve özgürlük kazanımları bir parmak şıklatmayla değil, Sayın Cumhurbaşkanımızın 18 yıllık büyük mücadelesi sayesinde elde edildi” dedi.

BİNİN ÜZERİNDE YOĞUN BAKIM SOLUNUM CİHAZI İHRACATI YAPILDI

Korona virüs nedeniyle hayatın artık karantina ve sosyal mesafe kavramların yönettiğini ifade eden Varank, üretici ve tüketici davranışlarının değişmeye başladığını, salgın sürecinde alınan önlemlere değindi. Salgın sürecinde en önemli ihtiyaçlardan biri olan yoğun bakım solunum cihazını rekor sürede üretildiğine dikkat çeken Bakan Varank, “Bugün itibarıyla binin üzerinde yoğun bakım solunum cihazımızın ihracatını gerçekleştirmiş durumdayız” dedi.

TÜBİTAK öncülüğünde, aşı ve ilaç geliştirme alanında öncü çalışmalara imza atıldığının altını çizen Varank, tanı kiti ve tanı sistemlerinde Türkiye’nin adını dünyaya duyuracak yenilikçi projelere hızla devam edildiğini kaydetti.

EKONOMİK KONJONKTÜR TOPARLANMAYA BAŞLADI

Normalleşme adımlarına değinen Bakan Varank, sözlerine şöyle devam etti:

“Artık salgın öncesi dönemden farklı bir yaşam tarzını sürdürmemiz gerekiyor. Tedbirlerde en ufak bir rehavete kapılmamalıyız.

Elbette üretim cephesinde kalıcı bir toparlanmaya ihtiyacımız var. Hep dış hem de iç talepte daralmalar yaşadık. Bunu yaşayan tek ülke de biz değiliz. ABD’nin, Almanya’nın, Avrupa Birliği’nin ve Çin’in geldiği durum ortada. Bununla birlikte salgın sonrası dönemin sunduğu fırsatları en iyi şekilde değerlendirmek istiyoruz. Rekabet gücümüzü ve üretken yatırımları artıracak politikalara odaklanacağız.

Ekonomik konjonktür toparlanmaya başladı. Mayıs başından itibaren reel sektörden normalleşme adına pozitif sinyaller alıyoruz. Otomotiv ve tekstil sektörlerindeki canlanmayla, OSB’lerde elektrik tüketimi artıyor. Tüketici ve reel sektör güven endeksleri yukarı yönlü hareket ediyor. Hizmet, perakende ticaret ve inşaat sektöründe de güven göstergeleri yükseliyor. Yani yurt iç talepte canlılık var.”

ULUSLARARASI FİRMALARLA ORTAK İŞ YAPMANIN YOLLARINI BULUN

Türkiye’nin, atacağı adımlarla yeni normalin kurallarını belirleyen ülkelerden biri olabileceğini belirten Varank, her türlü ekonomik faaliyetin merkezinde “güven” kavramının yer alacağına işaret etti.

Türk Standarları Enstitüsüyle hazırlanan kılavuzu anımsatan Bakan Varank, şunları kaydetti:

“Kayseri’deki fabrikaların bu belgeye sahip olması çok önemli. Bu sayede; hem pandemiye karşı dayanıklılığınız artıracak. Hem de iç ve dış pazarlara mal satarken rakiplerinize karşı üstünlük sağlayacaksınız. Korona sonrası dönemde sizlere büyük iş düşüyor. Bakınız küresel tedarik zincirleri yeniden şekillenirken; çok uluslu şirketler yeni arayışlar içerisinde. Küresel ekonomide yeni üretim merkezleri oluşmaya başlayacak. Bu noktada sizlerin uluslararası işbirliği imkânlarını zorlamanız gerekiyor. Uluslararası firmalarla ortak iş yapmanın yollarını bulun.”

KOBİ’LERİN EĞİTİM GİDERLERİNİN 70 BİN LİRASINI BİZ KARŞILIYORUZ

Sanayicilerden yeterlilik oranlarını artırmalarını isteyen Varank, Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi Programına değindi.

Programın ayıcı ve satıcıyı aynı anda desteklediğine dikkat çeken Bakan Varank, makine sektörüne ilişkin çıkılan çağrının sonuçlarının yakında açıklanacağını ifade ederek, temmuz ayında da diğer sektörlere yönelik yeni çağrıları ilan edeceklerini duyurdu.

Üretimde rekabet gücü kazanılmak isteniyorsa, dijital teknolojinin imkânlarından en iyi şekilde faydalanılması gerektiğine dikkat çeken Varank, “Dijital dönüşüm ve yalın üretim alanlarında firmalara yol göstermek için model fabrikalar açıyoruz. Kayseri’de de bir model fabrikamız olacak. Bu merkezin inşaatı geçen sene tamamlandı. Danışman firmayla sözleşmeler imzalandı. Bildiğim kadarıyla makine ve ekipmanların montajı tamamlanmak üzere. Model fabrikalarda alınan eğitimler, sanayiciye verimlilik ve rekabet artışı olarak dönecek. Model fabrikalarda eğitim alacak KOBİ’lerin eğitim giderlerinin 70 bin liralık kısmını biz karşılıyoruz. Salgın sonrası dönemde, fark oluşturmak ve rekabetçi olmak isteyen işletmeler çalışanlarına mutlaka bu eğitimleri aldırmalı” dedi.