Ünlü Türk ekonomistten sert eleştiriler

Prof. Refet Gürkaynak, İstanbul'da katıldığı bir konferansta ekonomi politikalarına yönelik sert çıkış yaptı…

KAYHAN ÖZTÜRK – FINANSGUNDEM.COM
 
Bilkent Üniversitesi İktisat Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Refet Gürkaynak, hükümete yönelik sert  tondaki eleştirilerini İstanbul’da katıldığı bir konferansta da sürdürdü.  Prof. Refet Gürkaynak , “Cumhurbaşkanı’nın ne söyleyeceğini bilmediğim için doların ne olacağını söyleyemiyorum.  MB faizleri 5 puan indirirse dolar 3 lira, faizler yüzde sonsuz olur” dedi. 

 “Cumhurbaşkanı’nın bu söylediklerini niye söylediğini (Merkez Bankası ile ilgili)bilmiyorum ama Cumhurbaşkanı’na, ‘Bunu niye söylüyorsunuz?’ diyen bakan ve bürokrat olmadığını biliyorum” diye konuşan Prof. Gürkaynak, iktidarın ekonomi politikasını ise, “2002-2006 arasında daha önceki hükümetlerin yapmadığı bir şeyi yaparak önceki hükümetin programına sadık kalındı, Kemal Derviş programı uygulandı.  2007-2014 arasında hiçbir şey yapılmadı. Aslında uzun bir süredir idare ediyoruz” sözleriyle eleştirdi.

Adalet sistemi ve eğitim sistemine ‘leş’ gibi iddiasıyla sert çıkan,  “Kadınlar iş gücüne katılmıyor, bunlar ekonominin temel sorunları” diyen Gürkaynak şunları söyledi:  “Yabancılar, ‘Nasıl bir adalet sisteminiz var?’ diyorlar. ‘Merak etmeyin biz de anlamıyoruz’ diyoruz…”
 
“AB, GENÇLERBİRLİĞİ GİBİ..”

Avrupa Birliği’ni ilginç bir benzetmeyle gündeme getiren Prof. Refet Gürkaynak, “AB, tıpkı Gençlerbirliği; önce şampiyon olacakmış gibi, sonra küme düşmeme hesapları yapar. AB böyle bir sürüncemede yani…” dedi.

Prof. Refet Gürkaynak, yatırım-kredi faizi ilişkisine yönelik ise şunları söyledi:  “Yatırımın önündeki engelin kredi faizleri olduğundan emin değilim. Yani yatırımcılar yatırım yapacak ama kredi faizleri yüksek olduğu için yatırım yapılmadığından emin değilim. Öyle olsa Amerika’da sıfır faizle fonlamak mümkünken yatırım yapılmıyorsa başka bir sorun demektir…”

“DÖVİZE YATIRIM YAPIYORUM”

Gürkaynak, bir katılımcının, “Paramızı ne yapalım?” sorusuna şu cevabı verdi: “Bu soruya yanıt ermek zor. Birçok değişken var ama ben mütevazı varlıklarımın bir kısmını dövizde tutuyorum. Türkiye’de yaşayarak zaten yeterince risk alıyorum. Dövizde tutarak en azından varlıklarımın tamamını kaybetme riskim yok.”

Prof. Refet Gürkaynak, doktora tezini ABD Merkez Bankası eski Başkanı Ben Bernanke ile hazırlayan ve birçok akademik çalışmaya Bernanke ile birlikte imza atan ünlü bir ekonomist.
 
SALTOĞLU: FED’İN FAİZ KARARININ YARATACAĞI OLUMSUZ ETKİ ABARTILIYOR

Boğaziçi Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Saltoğlu ise konferansta FED, petrol ve Merkez Bankası’na yönelik bir konuşma yaptı. Saltoğlu’nun konuşmasının satır başları şöyle:

*2015’te FED’in faiz artırma olasılığı yüzde 50’nin üzerinde. Bence artıracak ama artırmasının yaratacağı olumsuz etki abartılıyor. 
*Petrol fiyatları fazla artmaz. Daha fazla da düşmez. Bu durum bizim için ideal.
*AB'de, dolayısıyla Euro'da çok yapısal sorun var, sağlıklı bir yapı değil. 
*Kredi / mevduat oranı  yüzde 115’e çıkmış. Bu seviyeye dikkat edilmeli.
*Merkez Bankası değişti. Enflasyon hedeflemesinde en büyük sapma 2006-7-8’de oldu. Serdengeçti döneminde sapma yok. Yılmaz döneminde sapma var. Başçı dönemi en çok eleştirilen dönem ama en kötü o değil. Serdengeçti döneminde hızlı enflasyon düşüşü vardı, enflasyon yüksekten geliyordu, sapma olmaması normal.