Ücret desteklerinin kaldırılması istihdamı nasıl etkiler

Korona virüsle mücadele kapsamında, hükümetin bir yıldır sağladığı kısa çalışma ödeneği ve nakdi ödeme destekleri Mart sonunda sonlandırılıyor. Bu iki ödeneğin kaldırılması Türkiye'de işsizliği nasıl etkileyecek?

Korona virüs salgını önlemlerini yumuşatmaya hazırlanan Türkiye, normalleşme adımları kapsamında 2020’nin Mart ayından beri uygulamada olan kısa çalışma ödeneği ve nakdi ödeme desteğini, Mart sonunda kesme kararı aldı. Bu hafta başında yapılan kabine toplantısından sonra kameraların karşısına geçen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, her iki destek için 11 ayda 53 milyar lira tutarında kaynak aktarıldığını açıkladı.

Tüm dünyayı kasıp kavuran pandeminin vurduğu Türk ekonomisinin, bu desteklerin kesilmesinden etkilenmemesi mümkün mü?

Prof. Ulusoy: ‘‘Beş yıldan beri ekonomi olarak istihdam kapasitesini yitirmiş bir ülkeyiz’’

amerikaninsesi.com'un sorularını yanıtlayan Yeditepe Üniversitesi öğretim üyesi Veysel Ulusoy'a göre henüz 2018 krizinin etkilerini üzerinden atamayan Türkiye, şimdi de pandeminin getirdiği krizle mücadele ediyor ve durum iç açıcı değil. 

"KARŞILIKSIZ DA OLSA MERKEZ PARA BASMALI

Bir yıldır korona virüs mağdurlarına sağlanan ödeneğin birden kesilmesinin, işverene ‘‘şartların elverdiği kapsamda işten çıkarabilirsiniz’’ demenin bir başka şekli olduğunu söyleyen Veysel Ulusoy, Türkiye ekonomisiyle ilgili büyüme tahminleri bir yana 2021'i kayıp yıl olarak değerlendirdi. ABD'nin 1.9 trilyon dolarlık teşvik paketi çıkarmaya hazırlandığını hatırlatan Ulusoy, "Amerika’dan daha iyi olmadığımıza göre Almanya’dan daha iyi olmadığımıza göre ve ikiz krizi en derinden yaşayan ülke olarak bizim bu fikirde aniden ‘kısa çalışma ödeneğini kesiyoruz’ demek bence yapılabilecek hataların en büyüğü" diye konuştu.

İnsanları 1500 lira civarındaki gelirden mahrum bırakmanın hem milli geliri yerlerde süründüreceğini hem de işsizlik ve gelirsizliğin sokağa yansıyan bir tansiyon olacağını belirten Ulusoy, "Bağımsız kurumlar gerekirse karşılıksız para basarak halkına o geliri yine karşılıksız verebilecektir. Bu kapsamda Merkez Bankası’nın görevi de anayasal görev içinde değerlendirmelidir’’ dedi. 

Doçent Çelik: ‘‘Milli gelire oranla çalışanlara en düşük nakit transferi sağlayan iki ülkeden biri Türkiye’’

Yıllardır işgücü piyasası hakkında çalışan Doçent Aziz Çelik ise Meksika ile birlikte çalışanlara milli gelirine oranla en az kamu kaynağı aktaran ülke olan Türkiye’nin, bu desteğin önemli bölümünü de İşsizlik Sigortası Fonu’ndan karşıladığının altını çizdi. Çelik, desteklerin kalkması durumunda halihazırda bir sorun olan işsizlik üzerinde baskı unsuru olacağı görüşünü paylaştı.