TVF’deki değişikliğin arkasında ne var?

Mehmet Bostan’ın TVF Başkanlığı görevinden alınması üzerine herkes “Niçin, ne oldu?” sorusuna yanıt aramaya başladı. Kulislerde ise iddialar konuşuluyor…

Bünyesinde Milli Piyango, Ziraat Bankası, BOTAŞ, Borsa İstanbul, THY ve Halk Bankası gibi Türkiye’nin dev kuruluşlarının yer aldığı 200 milyar dolarlık Türkiye Varlık Fonu’nu yönetiminde dün akşam adeta deprem yaşandı. Fonun kuruluşundan bu yana başkanlık görevini yürüten Mehmet Bostan, görevinden alındı. Bostan’ın yerine Varlık Fonu Başkanlığı’na vekâleten Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ atandı.

Sefer Yüksel'in Habertürk'teki haberine göre ise kulislerde,  ilerleyen dönemde fonun başına TMSF’den üst düzey bir ismin geçebileceği de konuşuluyor. Haberde göre Mehmet Bostan’ın görevden alınmasının fitilini ateşleyen olay ağustos ayında yapılan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın da katıldığı Singapur Business Forum’da yaşandı. Forum sırasında Türkiye Varlık Fonu ile Singapur’un ilgili birimleri arasında ortak fon kurulması ve geliştirilmesi Ekonomi yönetiminin hedefiydi. Ancak proje gerçekleştirilemedi. Türkiye Varlık Fonu yönetiminin hazırlıkları geciktirmeleri söz konusu ortaklığın yapılamamasına neden oldu.

BAYRAMDAN ÖNCE KARAR VERİLMİŞ

Singapur Business Forum’daki bu olayın, ekonomi yönetiminin Bostan’ın görevden alınması için düğmeye basmasına neden olduğu ileri sürüldü. Görevden almanın bayramdan önce netlik kazandığı, kararın açıklanması için bayramın sona ermesinin beklendiği ifade edildi.

Bir başka iddiaya göre ise TVF yönetim kadrosu 200 milyar dolarlık fonun kaynaklarının nasıl kullanılacağı yönünde anlaşmazlığa düştü. Anlaşmazlıtk çözülemekesi de beklenen adımların atılamamasına yol açtı. Tartışmaların fonu felce uğrattığına yönelik haberlerin çıkması üzerine de görevden almanın açıklandığı öne sürüldü.