Türkiye'nin büyümesi zorlaşacak

Citigroup, Türkiye için büyümenin en az iki faktör nedeniyle zorlaşacağını savundu

Citigroup, 1 Aralık tarihinde yayınladığı Global Ekonomik Görünüm ve Strateji raporunda, Türkiye'nin büyümesini zorlaştıracak 2 faktör olarak ABD'de para politikasının normalleşme sürecinin Türkiye'nin dış piyasalardan finansman bulma kabiliyetini olumsuz etkileyeceği beklentisine ve Türk şirketleri ve hanehalkının bilançolarının
gerilmelerinin yüksek büyüme için iç talebe bel bağlamayı zorlaştıracak olmasını işaret etti.

Citigroup raporunda, petrol fiyatlarında düşüş ve enflasyonda yılın ilk yarısında görülecek geçici gerilemenin Türkiye'nin özellikle tahvil piyasasında konjonktürel fırsatlar yaratabileceğini, ancak ülkenin büyük dış finansman ihtiyacı, yüksek enflasyon makroekonomik istikrarı gölgelemeye devam edeceğini belirtti. Citigroup, bu gelişmelerin Türk varlıklarını global finansal piyasaların insafına bırakacağına işaret etti.

Citigroup, Türk ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1, gelecek yıl yüzde 3,3 ve 2016'da yüzde 3,4 büyümesini bekliyor. Cari işlemler açığını bu yıl 44 milyar dolar, 2015'de 40,1 milyar dolar olacağını tahmin eden Citigroup, 2016'da ise açığın 45,6 milyar dolara yükseleceğini öngörüyor.

Citigroup'un Türkiye için 2014 TÜFE beklentisi yüzde 8,9, 2015 beklentisi yüzde 6,7 ve 2016  beklentisi ise yüzde 7,0.