Türkiye'nin aylık enerji faturası rekora gidebilir

Dünyada hızla artan enerji fiyatları Türkiye'yi derinden etkiliyor. Enerjide ithalata bağımlı olan Türkiye için dış ticaret açığı, fiyatların artmasıyla daha da baş ağrıtabilir.

Rusya-Ukrayna savaşının yanı sıra dünyadaki enflasyonist beklentiler, merkez bankalarının para politikaları vb. nedenlerle yükselişe geçen enerji fiyatlarının etkisi Türkiye için daha da artıyor.

Bu yılın ilk 4 ayında enerji ithalatına yüzde 173.1 artışla 32.7 milyar dolar ödeyen Türkiye'nin aylık enerji faturasının da rekora gidebileceği ifade ediliyor.

Türkiye enerji ithalatına bu yılın ocak ayında 8.8 milyar dolar, şubat ayında da 7.7 milyar dolar ödemişti. Mart ayında ithalat faturası 8.4 milyar dolar olurken, nisanda 7.7 milyar doları gördü. Sadece nisan ayındaki artış oranı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 134.1 oldu.

Rusya-Ukrayna savaşı dışında fiyatlardaki yükselişte, ABD'nin ticari ham petrol stoklarının geçen hafta beklenenden fazla azalmasının etkili olduğunu belirten Sözcü'den Taylan Büyükşahin, yazısına şöyle devam etti:

"ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkedeki ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 1 milyon varil (yüzde 0.2) azalarak 419 milyon 800 bin varile gerilediğini açıkladı. Piyasa beklentisi stokların yaklaşık 690 bin varil azalacağı yönündeydi.

Petrolde arz daralması endişelerinde Avrupa Birliği'nin (AB) açıklamaları etkili oldu. AB ülkelerinin liderlerinin gelecek hafta yapacakları toplantıda, Rusya'dan ithal edilen petrolün durdurulması kararının ele alınacağı ifade edilmişti. AB'nin hazırladığı yeni yaptırım paketinde Rusya'dan alınacak ham petrolün 6 ay içinde sonlandırılması öngörülüyor. Macaristan ise bu yaptırımlara katılmadığını açıklamıştı."

Borsada yön henüz yukarı dönmedi

 

Vatandaşın da şirketlerin de borcu katlanarak artıyor

 

Bankaların kredi hacmi 5 trilyon TL'yi aştı