Türkiye’de havalimanları destek arayışında

Korona virüsün etkisiyle düşen yurtdışı transit uçuşlar nedeniyle Türkiye’deki havacılık sektörü zarar gördü. Havayolu şirketleri DHMİ’den destek bekliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Türkiye’nin en büyük havalimanları korona virüs nedeniyle düşen talepten dolayı devletten yüzlerce milyon dolarlık destek talep ediyor.

Bloomberg International’ın haberine göre, İstanbul’daki 9 milyar dolarlık yeni havalimanı da dahil olmak üzere birçok tesisin Devlet Hava Meydanları İşletmesi’yle yapılan müşterek görüşmelerde kira ertelemesi, indirim ve sözleşme uzatması taleplerinde bulunduğu belirtiliyor.

İddialara göre müzakereler büyük olasılıkla her havalimanının farklı koşulları değerlendirilerek sonuçlanacak. DHMİ konuyla ilgili açıklama yapmadı.

Türkiye’deki havacılık piyasası Batı Avrupa’da geçtiğimiz yıl görülen çöküşe rağmen havalimanı şirketlerini korudu. Buna rağmen turizm ve transit geçiş trafiklerindeki kayıplar sektöre zarar veriyor. 2019 yılında açılan İstanbul Havalimanı 90 milyonluk yolcu kapasitesinin sadece dörtte birini kullanırken Malaysia Airports Holdings tarafından yürütülen Sabiha Gökçen Havalimanı’nda %52’lik bir düşüş gerçekleşti. Aeroports de Paris tarafından yönetilen Ankara ve İzmir’deki havalimanları dahil olmak üzere beş havayolunda %70’lik düşüş yaşandı.

Bloomberg kaynakları görüşmelerde tüm havalimanlarının farklı gereksinimlere ihtiyacı olduğunu belirtildi.

İstanbul Havalimanı’nı inşa eden dört Türk şirketin ortaklığındaki IGA Havalimanı İşletmesi AŞ’nin 25 yıllık kira sözleşmesi kapsamında 1,1 milyar euro ücret ödemesi gerekiyor. Buna karşılık şirketin de hava trafiği başa baş hale gelene kadar tazminat garantisi var.

Habere göre hükümet Türk Hava Yolları'nın ana üssü olan havaalanındaki kira bedeli üzerinden teminatın değerini düşürmeyi düşünebilir ve ödeme dengelerinde indirim teklif edebilir. Bir başka yöntemse havalimanı işletmesinin ücretlerini iki yıl erteleyerek aynı dönem için sözleşmeyi uzatan bir anlaşma sağlamak.

IGA, Sabiha Gökçen ve ADP’nin yönettiği TAV Havalimanı Holding AŞ konuyla ilgili açıklama yapmayı reddetti.

Avrupa'da 2020'de en çok yolcu taşıyan havalimanı İstanbul oldu

 

Havayolu şirketinden tartışılan maske kararı

 

Bakanlık bu markaları tüm Türkiye'de yasakladı