Türkiye’de 2019'da 119,7 milyar adet sigara satıldı

2019'da Türkiye’de 119,7 milyar adet sigara satışı yapıldı, tiryakilerin cebinden çıkan para ise 78 milyar TL

Türkiye’de kalp damar vakalarının yüzde 75’inin, akciğer kanseri vakalarının ise yüzde 70’inin tütün kullanımıyla ilişkili olduğu belirtiliyor. Sigaranın ekonomik boyutu da en az sağlık kadar önemli bir yer teşkil ediyor. Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2019 yılında Türkiye’de 119,75 milyar adet sigara satışı gerçekleştirilirken tiryakilerin cebinden yaklaşık 78 milyar lira çıktı.

Verilere göre önlenebilir hastalık ve ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer alan küresel tütün salgını, dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişinin ölümüne de sebep oluyor. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımından, yaklaşık 1,2 milyonu ise sigara içmediği halde pasif etkilenime maruz kalmaktan kaynaklanıyor.

Çin’de yapılan bir çalışmada, erkeklerin Kovid-19 enfeksiyonları nedeniyle hastaneye yatırılma riskinin daha yüksek olduğu ve bu gözlemin nedeninin ülkede erkeklerin kadınlardan çok daha fazla sigara içmesiyle ilgili olabileceğini ortaya koyuyor. Başka bir çalışma ise Kovid-19’lu hastalardan sigara öyküsü olanların pnömoni (zatürree) gelişme ihtimalinin sigara içmeyenlere göre 14 kat daha fazla olduğuna işaret ediyor. İkinci el tütün dumanın da benzer etkileri bulunuyor. Bu da özellikle tütün dumanına maruz kalan çocuklar ve kronik hastalığı bulunan yaşlılar için risk oluşturuyor. Tütün ürünü kullanımı sırasında kontaminasyon riski yüksek olan ellerin dudaklar ve ağızla temas etmesi de Kovid-19’un yayılımını kolaylaştırıyor.

Ege'deki turizm merkezleri 'kontrollü tatile' hazır

ABD'de ünlü spor salonu zinciri iflasın eşiğinde