Türkiye faiz liginde 7. sıraya yükseldi

Piyasa beklentisinin üzerinde faiz artırımı yapan Merkez Bankası, Türkiye’yi faiz liginde 3 ülkenin üzerine taşıdı.

FİNANSGUNDEM.COM

Merkez Bankası bir süredir ara verdiği faiz artırımlarına devam kararı aldı. Piyasada 100 baz puan faiz artırımı beklenirken 200 baz puanlık artırıma giderek politika faizini yüzde 19’a yükseltti. Bu artış Türkiye’nin faiz ligindeki sırasını da değiştirdi. Faiz liginde 3 sıra daha yukarı yükselen Türkiye 7. Sıraya yerleşti.

Finansgundem.com’un yaptığı derlemelere göre, Dünyada en yüksek faizi veren ülke yüzde 38.76 ile Venezuela. İkinci sırada yer alan Arjantin yüzde 36 oranında faiz veriyor. Zimbabve yüzde 35, Yemen yüzde 27 Liberya yüzde 25 ve Surinam yüzde 25 faizle Türkiye’nin önünde yer alan ülkeler.

GELİŞMİŞ ÜLKELERDE FAİZ SIFIR SEVİYESİNDE

Faiz liginin üst tarafında durum böyleyken dünyada bugün itibarıyla 42 ülkede yüzde 1'in altında bir politika faizi uygulanıyor. Bunların 19'unu Euro Bölgesi ülkeleri oluşturuyor. Avrupa Merkez Bankası yüzde 0 faiz uygularken, ABD Merkez Bankası (Fed) da politika faizini yüzde 0.1 olarak belirlemiş durumda.

Dünyada 2 ülke ise negatif politika faizine sahip. Japonya'da politika faizi yüzde -0.1, Danimarka'da yüzde -0.6, İsviçre'de ise yüzde -0.75 olarak belirlenmiş durumda.

Merkez Bankası faizleri 200 baz puan artırdı

 

Faiz kararı sonrası kurlarda sert hareket