TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve TİSK’ten ortak açıklama

Korona virüs salgını nedeniyle yeni normalleşme sürecine ilişkin taleplerini açıklayan 3 sendika kısa çalışma ödeneğinin 2020 yılı sonuna kadar devam etmesini istedi.

FINANSGUNDEM.COM-ANKARA

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) ve Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) bir araya gelerek korona virüs salgını sonrası yeni normalleşme sürecine ilişkin ortak taleplerini açıkladı.

Kısa çalışma ödeneğinin yıl sonuna dek devam etmesinin istendiği 3 konfederasyon tarafından yapılan ortak açıklamada, “Salgın sürecinin ilk gününden bu yana TÜRK-İŞ, HAK-İŞ ve TİSK olarak eşgüdüm içerisinde, çalışanlarımıza olumlu yansıyacak taleplerimizi Sayın Cumhurbaşkanımıza ve Bakanlarımıza her platformda ilettik. Hepimizin ortak gayesi istihdamın korunması oldu. Bu kapsamda kısa çalışma ödeneği şartlarının kolaylaştırılması en önemli talebimiz oldu. Memnuniyetle gördük ki, devletimiz, kısa çalışma ödeneği ve diğer birçok düzenlemeyle, çalışanın ve işverenin yanında olduğunu gösterdi, bu zor zamanlarda nefes almamızı sağladı” denildi.

TEŞVİK UYGULANSIN

Sosyal taraflar olarak, çalışana ve işletmelere ortak fayda sağlayan tüm uygulamaların sözcüsü ve sonuna kadar destekçisi olunduğunun belirtildiği açıklamada, yeni normalleşme sürecinin de ilave tedbir ve düzenlemelerle desteklenmesi gerektiğine dikkat çekildi. Cansuyu olabilecek bazı düzenlemelerin önemine dikkat çekilen açıklamada, 3 konfederasyonunun yeni normalleşme sürecine ilişkin talepleri şöyle sıralandı:

“Açıklanan ilk pakette 3 ay süre ile uygulanmasına karar verilen kısa çalışma ödeneği uygulamasına bazı sektörlerde mağduriyetin olmaması amacıyla salgının olumsuz etkilerinin süreceği öngörülen yeni normalleşmeye geçiş programıyla uyumlu hale getirilerek 2020 yıl sonuna kadar imkân verilmesi.

Kanunda yer alan sigortalılık ve prim ödeme şartı aranmaksızın sadece çalışma olgusunun esas alındığı bir uygulama yapılarak, tüm çalışanların kısa çalışma ödeneğinden faydalanmasının sağlanması.

Çalışma barışı ve sosyal adaletin korunması amacıyla kısa çalışma ödeneği ile çalışanın ücreti arasındaki farkı ödemeyi üstlenen işverenler için getirilecek teşvik mekanizması ile uygulamanın özendirilmesi.

İşveren tarafından kısa çalışma ödeneği kapsamındaki çalışana yapılan ücret farkı ödemelerine gelir vergisi muafiyeti sağlanması.”

Zor bir dönemde istihdamını azaltmayıp, koruyan ve toplu iş sözleşmesinin olduğu işletmelerin normalleşme sürecinde ilave teşviklerle desteklenmesinin istendiği açıklamada, konfederasyonların üzerine düşeni yapmaya hazır olduğu belirtildi.