Trump'a yönelik azil soruşturması bugün Senato'ya gönderiliyor

ABD Temsilciler Meclisi haftalar süren gecikmenin ardından Trump'a yönelik azil soruşturmasını bugün Senato'ya gönderecek. Senato'nun Trump'ın görevden alınıp alınmamasını değerlendirmesinin önü açılacak

ABD Temsilciler Meclisi'nin, Başkan Donald Trump hakkında görevi kötüye kullanma ve Kongre
faaliyetlerine engel olma suçundan dolayı azil soruşturmasını haftalar süren gecikmenin ardından bugün Senato'ya göndermesi bekleniyor. Böylece Senato'nun Trump'ın görevden alınıp alınmamasını değerlendirmesinin önü açılacak.

Azil soruşturmasında, Trump'ın ABD'de bu yıl yapılacak başkanlık seçimlerindeki Demokrat rakibi Joe Biden aleyhine soruşturma başlatması için Ukrayna devleti üzerinde baskı kurarak yetkilerini kötüye kullanıp kullanılmadığı inceleniyor.

ABD'de Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi 3 Aralık'ta yayınladığı raporda, Trump'ın ABD askeri yardımını ve Beyaz Saray ziyaretini, siyasi olarak işine yarayacak soruşturma başlatması için Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskiy'e baskı yapmak amacıyla kullandığını söyleyerek, Trump'ı yetkilerini kötüye kullanmakla suçlamışlardı.

Senato'da haftalar sürmesi beklenen duruşmanın nihayetinde Trump'ın beraatiyle sonuçlanması bekleniyor. Ancak, 2020 başkanlık seçimleri için çalışmaların ciddi olarak başlamasıyla Trump'ın Biden aleyhine soruşturma başlatması için Ukrayna üzerine baskı kurma çabalarını araştırmaya odaklanılacak.

Senato'nun 53 Cumhuriyetçi üyesinin hiçbiri, Trump'ı görevden almaya destek vermedi. Trump'ın görevden alınması için 100 üyeli Senato'da üçte iki çoğunluk gerekiyor. 

Nihai sonuç kesin olsa da, duruşma süresince bazı dramatik anlar yaşanabilir.

Demokratlar, Trump'ın eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'un tanık olarak dinlenilmesi için baskı yapıyor ve bu da Trump'a zarar verebilir. Azil soruşturmasındaki diğer tanıklar Bolton'un Trump'ın Ukrayna'ya baskı yapmasını eleştirdiğini ifade ediyorlar.

Senato'nun Cumhuriyetçi lideri Mitch McConnell, Senato'nun yalnızca Temsilciler Meclisi tarafından ortaya koyulan kanıtları dikkate alması gerektiğini söyleyerek, tanık çağırma fikrine karşı çıktı. Ancak diğer Cumhuriyetçiler ve Trump'ın kendisi, Ukrayna doğalgaz şirketinin yönetim kurulunda görev yapan Biden ve oğlu Hunter Biden dahil olmak üzere kendi tanıklarını çağırmak istediklerini söylediler.