'Tokyo'ya sevinene halk cevap verecek'

Başbakan Erdoğan, Arjantin dönüşünde birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu...

Başbakan Erdoğan, Esonboğa Havalimanı'nda yaptığı açıklamalarda görüşmelerde öncelikli konunun Suriye olduğunu ve Suriye'de katliama daha fazal seyirci kalınamayacağını söyledi. Erdoğan, kimyasal silah boyutunda herkesin bunu kabul ettiğini, kimin yaptığı konusunda ise hedef saptırıldığını belirterek annelik babalık duygusu olmayanların Suriye'deki tabloya kör ve sağır olduğunu söyledi.
Suriye'de 100 binin üzerinde insan öldürüldüğünü, daha önceden de sniper ve tank ve tüfekler ile birlikte son zamanlarda uçak ve helikopterlerle insan öldürüldüğünü, sadece kimyasal silahlarla 1700 kişinin hayatını kaybettiğini anlattı. Türkiye'nin 900 kilometre Suriye ile sınırı bulunmasına karşın Türkiye'ye sessiz kalın demenin manasız olduğunu belirterek Suriye'de 7 milyon insan göçmen ve sığınmacı durumunda olduğunu anlattı.
17 saatlik bir uçak yoluculuğu ile Arjantin'e vardığını anlatan Erdoğan, Türkiye olarak Olimpiyatlar için tüm çalışmaların yapıldığını ancak komitenin tercihini Tokyo'dan yana kullandığını belirterek "Olimpiyatlar İstanbul'a verilseydi çevre anlamında çok olumlu etkilenecekti. Çalışmalar ona göre devam edecekti. Bununla birlikte kardeşlik kazanacaktı. Ancak bu düşünceyi yeterince kabul ettiremedik. Tokyo geçmişte ev sahipliği yaptı. Olimpiyatı üçüncü kez bunu yapma durumunda olan ülkeler var, Türkiye'nin bunu yapması çok daha farklı durumu ortaya koyacaktı. Bu bizim için çok önemli bir tecrübe olmuştur" dedi.
"Önümüzdeki dönemde spora ve sporcuya yatırımı daha da fazla yapacağız" diyen Erdoğan, İstanbul'un altyapısını gelişmeyi geliştirmeyi tüm hızıyla sürdüreceklerini söyledi. Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:
GEREKLİ ADIMLARI ATMAYA DEVAM EDECEĞİZ
"Olimpiyatların Tokyo tarafından kazanılmasını İstanbul'un kaybetmesini sevinçle karşılayan çevrelere en güzel cevabı halkımız zamanı gelince verecektir. Böyle bir şeye sevinilmez. Türkiye 5. kez böyle bir yarışa girmiştir. Türkiye'nin ev sahipliğini alamayışını kendileri için önemli görenler olmuştur. Türkiye başka organizasyonlar da üstlenmiştir.
İzmir ve Mersin'de oyunları yüzümüzün akı ile gerçekleştirdik. Erzurum'da Üniversitelerarası Kış Oyunları oldu. Erzurum ihmal edilmiş bir vilayetti. Onu da başarı ile gerçekleştirdik. Bundan sonra da gerekli adımları usanmadan atmaya devam edeceğiz.
SURİYE'YE KONUŞTUK
Suriye konusunda kimyasal silahlar özellikle gündeme geldi. Çalışma yemeği tamami ile onunla ilgiliydi. Ekonomik konuları çalışma yemeğinin dışındaki oturumlarda ele aldık. Büyüme istihdam, işadamları ile yapılan toplantılarda tebliğler sunuldu.  Çalışma Yemeği'nde BM Genel Sekreteri'nin sunumundan sonra ben bir sunumda bulundum. Mısır konusu Suriye'ye göre çok az ele alındı."