TL teşvikleri kurları baskı altında tutuyor

TL’ye sağlanan teşviklere yenilerinin eklenmesi, ABD cephesindeki gelişmeler ve Körfez kaynaklı para girişi döviz fiyatlarında ekli olmaya devam ediyor

Dün piyasalar kapandıktan sonra 13,80'lerden 13,09 liraya kadar gerileyeni dolar bu sabah tekrar 13,65'in üzerini gördü. Dalgalı seyir sürüyor

Türk Lirası’na sağlana teşvikler döviz piyasaların baskılamaya devam ediyor. Dün piyasalar kapandıktan sonra 13.8 seviyesinden hacimsiz işlemlerle dolar 13.09 liraya kadar geriledikten sonra bu sabah güne yeniden 13.65’in üzerine yükselerek başladı.

Küresel piyasalarda dolar, beklentilerin üzerinde gelen ABD enflasyon verilerinin ABD Merkez Bankası’nın (Fed) sıkılaştırma yanlısı politikasını değiştirmek için yeterli olmayacağı beklentisiyle geriledi. Dolar paritesinde yüzde 1’i aşan gerileme görüldü. Dolar/TL’de dün akşamki gerileme ise yüzde 4’ü aştı.

HACİMLER DÜŞÜK

Bir bankanın Hazine işlemcisi, “Piyasada yabancı pek yok. Kurumların döviz talebi ise kamu adımlarıyla sınırlanmış durumda. Lokallerin panik halindeki döviz talebi ise 20 Aralık itibarıyla durmuş görünüyor. İşlem hacimleri oldukça düşük seviyelere geriledi. Tüm bunları birleştirdiğimizde TL için geçmişte piyasayı değiştirmeyecek tutardaki işlemler artık piyasayı yüzde 3 yön değişimi getirebiliyor. Çok sağlıklı bir durum diyemeyiz” diye konuştu.

KURUMLAR VERGİ AVANTAJINI KULLANACAK MI?

Döviz talebini azaltmak için atılan adımlar kapsamında başlatılan kur korumalı mevduat sistemine bireylerin ardından hafta başında şirketlerin içinde bulunduğu tüzel kişiler de dahil edildi.

Böylece bireysellerden sonra kurumsallar için de dövizden TL’ye geçiş teşvik edilirken, kur riski ise yine kamu tarafından üstlenilmiş olacak. Ayrıca sistemde vergi teşviki içeren başka değişiklikler de yapacağı açıklandı.

Kur değerlemesi sonucu hesaplanan kur farkı kazançları kurumlar vergisinden istisna getirilmesine için düzenleme hazırlanıyor. Daha önce 6 ay olan en kısa vade 3 aya çekilirken kurumlar vergisinde istisna TL’ye dönüşün 17 Şubat 2022 tarihine kadar yapılması durumunda, 2021 yılı son geçici vergi dönemi için yararlanılabilecek.

Şirket ve kurumların döviz mevduatı 2021 sonunda yaklaşık 90 milyar dolar seviyesindeydi. Ancak mevduatın çok sınırlı bir bölümü 6 aydan uzun vadede bulunuyor. Bankacılar vergi avantajının “büyük” olduğunu bu nedenle kurumların bu yönde bir adımı olup olmayacağının piyasada takip edilmesi gerektiğini belirtiyor.

ENFLASYON VE KAMU ADIMLARI İZLENİYOR

Enflasyonun yüzde 36’ya yükselerek yaklaşık 20 yılın en hızlı artışını kaydetmesine karşılık, TCMB’nin 22 puan daha düşük olan politika faizini artırmayacağı beklentisi geçen yıl keskin şekilde yüzde 44 değer kaybeden TL’nin cazibesini ortadan kaldırarak zayıf seyre yol açıyor.

Bu arada, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BEA) Türkiye’ye olan ilgisi ve önemli yatırımlar yapacağını açıklaması döviz piyasasında etkili olan bir gelişme olarak yorumlanıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şubat ayı içinde yapacağı BEA’ya yapacağı gezi sonrası detayların daha da netleşmesi bekleniyor.

Kur korumalı TL mevduatında üst sınır yok

 

Küresel piyasalarda, risk iştahı zayıf seyrediyor