TL Şubat'ta değer kaybetti

Reel Efektif Döviz kuru endeksi Şubat'ta 119.69 ile 120'nin altına geldi

Merkez Bankası yurtiçi piyasasının merakla beklediği reel efektif döviz kurunu açıkladı.
Şubat ayında Reel Efektif Döviz Kuru 119,69 oldu.
Bir önceki ay kur 120,16 seviyesindeydi.
TL’deki hafif değer kaybı ve nispeten düşük gelen Şubat ayı manşet enflasyonu sayesinde reel efektif kur endeksinin Merkez Bankası’nın eşik seviyesi olan 120'nın altında kalacağını tahmin ediliyordu.
İLK TEPKİ OLARAK DOLAR/TL GERİLEDİ
Dolar/TL reel efektif kur endeksinin 120'nin altında gelmesinin TCMB'nin alt bantta yeni indirime ihtiyaç duymayabileceği beklentisini artırmasıyla ilk tepki olarak 1.7965'ten 1.7954'e kadar geriledi.  
OCAK’TA 120’Yİ AŞMIŞTI
Aralık ayında 118,08 olan reel efektif döviz kuru endeksi Ocak ayında 120.16'ya yükselmişti.
REEL EFEKTİF DÖVİZ KURU NE DEMEK?
Reel efektif döviz kuru endeksleri Türkiye'nin fiyat düzeyinin dış ticaret yaptığı ülkelerin fiyat düzeylerine oranının ağırlıklı geometrik ortalaması alınarak hesaplanıyor.
Denklemde reel efektif kurun artışı TL'nin reel olarak değer kazandığını, diğer bir anlatımla Türk mallarının yabancı mallar cinsinden fiyatının arttığını gösteriyor.
BAŞÇI 125 SEVİYESİNİ KRİTİK OLARAK BELİRLEDİ
Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı 12 Kasım'da yaptığı açıklamada, TL'nin aşırı değerli olma noktasına geldiğini ve bundan sonrasının politika tepkisi vermelerine neden olabileceğini söyleyerek, reel efektif kur endeksinin 120-125 arasında değer alması halinde kısa vadede tepki verebileceklerini söylemişti.   
Başçı, reel efektif kur endeksinin 125'i geçip 130 seviyesine gelmesi halinde daha kuvvetli bir politika uygulamaya gerek olacağını ellerindeki tüm araçları kullanabileceklerini belirtmişti.
Başçı "Reel efektif kur endeksinin Ocak'tan itibaren 120'yi aşacağı aşikar; tedirgin edici seviyeler 125'in üzerine çıkıp 130'a yaklaşması olur" demişti.