Tahviller ödenemedi, Analiz Faktoring faaliyetini durdurdu

Türk finans sektörü bir ilke sahne oldu. Türkiye’de ilk kez bir faktoring şirketi faaliyetlerini durdurdu. Gerekçe: 125 milyon tutarındaki tahvil karşılıklarını ödeyememe…

FINANSGUNDEM.COM – ÖZEL HABER

Türkiye’nin ilk ihraççılarından biri olarak öne çıkan Analiz Faktoring, bu kez de sektörde faaliyetlerini durduran ilk şirket olarak kayıtlara geçti. Analiz Faktoring’in yaklaşık 125 milyon TL tutarındaki tahvil borçlarını ödeyemediği ve büyük bir mağduriyete neden olduğu ortaya çıktı.

FAALİYETLER DURDURULDU

Türkish Yatırım’ın aracılık ettiği ihraçta, cazip faiz oranlarıyla, nitelikli ve kurumsal yatırımcılara tahvil satışı gerçekleştiren Analiz Faktoring bir süredir kupon ödemelerini gerçekleştiremeyince faaliyetlerini durdurma kararı aldı.

Analiz Faktoring’in içine düştüğü sıkıntılı duruma karşılık, kulislerde dolaşan “Toplanan paralar faktoring hizmetlerinde kullanılmamış. Anadolu’da inşaat aşamasındaki bir AVM’ye en az 60-70 milyon TL yatırılmış” iddiaları çok dikkat çekti. Ayrıca, mali tabloda gözükmediği için büyük kaybın anlaşılmadığı ileri sürüldü.

MALİ KOORDİNATÖR FİNANS GÜNDEM’E KONUŞTU

Finansgundem.com’un telefonla ulaştığı Analiz Faktoring Mali İşler Koordinatörü Hayri Özdil, finansal bir darboğaza girildiğini, tahvil  kupon ödemelerinin yapılamadığını, faaliyetlerin bu nedenle askıya alındığını söyledi.

“ALICILARLA TEK TEK GÖRÜŞÜYORUZ”

Özdil, Finansgundem.com’a yaptığı açıklamada borç yapılandırma çalışması içinde olduklarını belirterek, “Aracı kurumlar ve müşterilerle tek tek görüşüyoruz.  Bir ödeme planı hazırlamak istiyoruz. Süreç devam ediyor. Kabul edilmesi durumunda borçlar ödendikten sonra yeniden faaliyete başlayacağız” dedi.

AVM’YE PARA YATIRILMIŞ

Özdil, söylentilerle ilgili olarak da iddia konusu AVM’ye para yatırıldığını doğruladı ancak bir rakam vermekten kaçındı.

Faktoring dünyasında yaşanan şok gelişmenin sektörü nasıl etkileyeceği önümüzdeki günlerde kendini gösterecek.