Suriyeliler kafaları karıştırdı

Bir yanda kentlerde huzursuzluk verdiği öne sürülen mülteciler, bir yanda fabrikaları kurtaran işçi mülteciler…

Suriye’de çıkan iç savaşla birlikte Türkiye, büyük bir Suriyeli göçüne ev sahipliği yapmaya başladı. Güneydoğu’da kurulan çadır kentlere yüzbinlerce Suriyeli aile yerleştirildi. Bazıları, kentlere dağıldı. Ama bu dağılma aynı zamanda birçok yerde huzursuzluğu da beraberinde  getirdi. Son zamanlarda ise İstanbul’a göçen Suriyelileri dilenirken görür olduk. Türk halkının savaş kurbanı ‘komşular’a dönük bakışları mülteciden çıkmaya başlamışken, Gaziantep’ten ilginç bir gelişme gündeme düştü: “Suriyeliler fabrikalara ilaç gibi geldi…”

Eski Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı, AK Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin’in ihracatçılarla buluşmasına katılan Vahap Munyar bu sözün kaynağını, Hürriyet’teki köşesine taşıdı. İşte Munyar’ın “Gaziantep’teki 140 bin Suriyeli, fabrikalar için ‘ilaç’ gibi geldi” başlıklı yazısından o bölüm…

….

TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Suriye’ye değindi:

- Suriye’deki iç savaşın Gaziantep’in ihracatını vurduğu söyleniyordu. Öyle olmadı. Çünkü, Gaziantep’in ihracatının yarısı Irak’a gerçekleşiyor. Türkiye’nin Irak’a ihracatının 3’te birini Gaziantep yapıyor.

Konu Suriye’den açılmışken, göçmenlerin Gaziantep’e etkisini sorduk. Fatma Şahin yanıtladı:

- Kent merkezinde kayıtlı 140 bin Suriyeli var. Sokakta dilenene pek rastlamazsınız. Suça karışma oranları çok düşüktür.

- Bu nasıl sağlanıyor?

- Sosyal yardım alanlar da var ama işe girenler de çok oldu.

Salahattin Kaplan araya girdi:

- Birçok fabrikanın eleman açığı vardı.

- Suriyeliler sizler için ucuz işgücü mü oldu?

- Kayıtdışı gelen Suriyeliler’i öyle çalıştıranlar belki vardır. Ancak, çoğunlukla kayıtlı çalışıyorlar ve Türk personel ne alıyorsa, benzeri düzeyde maaş veriliyor.

Fatma Şahin, durumu şu cümleyle özetledi:

- Suriyeliler, Gaziantep’e “ilaç gibi” geldi.

Gaziantepli işadamı 140 bin göçmeni “ilaç gibi” görüyor ama İstanbul’un göbeği Taksim’de adım başı dilenen Suriyeli’ye rastlanıyor.

Türkiye, bu sorunu hiç de kolay aşacak gibi görünmüyor.

Çalışma izni için özel formül istiyor

AK Parti Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Fatma Şahin, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’la Suriyeli göçmenler için bir formül üzerinde çalışacaklarını vurguladı:

- Suriyeli göçmenler için çalışma izni almak uzun sürüyor. Sorunun hızlı çözümü için Gaziantep’e özel çalışma izni formülü geliştirilmesi üzerinde duruyoruz.

Şehitkamil Belediye Başkanı Rıdvan Fadıloğlu, göçmenler arasında kalifiye işgücünün bulunduğunu belirtip, şu örneği verdi:

- Göçmenler arasında Halep Belediye Başkanı da vardı. Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanımız Asım Güzelbey, kendisinden danışman olarak yararlandı.