Suriye krizinde en az 93 bin kişi öldü

Birleşmiş Milletler, Suriye krizinin başladığı günden bu yana 93 bin kişinin öldüğünü açıkladı

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komiserliği, Suriye'de üçüncü yılına giren çatışmalarda ölenlerin sayısının Nisan ayı sonu itibariyle en az 93,000 olduğunu, ancak ölenlerin gerçek sayısının çok daha yüksek olabileceğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Navi Pillay, Suriye'de Kusayr kentinin denetimi için yönetim yanlısı güçlerle isyancılar arasında yaşanan savaşta dökülen kanın, Halep kentinde de tekrarlanabileceği ve barış görüşmelerine zarar vereceği uyarısında bulundu.
Pillay, Reuters'a yaptığı açıklamada, "Aldığım bütün bilgiler hükümet tarafından (Halep'te taarruza geçilmesi için) güç ve malzeme toplandığına işaret ediyor" dedi. "Bu durum, bu aşamada müzakereler için elverişli bir ortam değil. Şiddete dayalı bir mücadeleden galip çıkmaya kararlı insanlarla siz olsanız müzakereye oturur muydunuz?"
Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşar Esad'a bağlı silahlı güçler ve Esad'ın görevini bırakmasını isteyen muhalifler arasında ülke çapında devam eden savaşta ibre geçen iki ayda Esad'dan yana döndü.  Lübnan Hizbullahı'nın Suriye ordusu ile aynı safta savaşmaya başlamasıyla birlikte Esad'a bağlı güçler 5 Haziran'da Kusayr'ı ele geçirdi. Suriye'nin en büyük kenti Halep'in bir bölümü ise geçen yıl Temmuz ayından bu yana isyancıların elinde bulunuyor. Birleşmiş Milletler'in yayımladığı yeni verilere göre, Esad'a karşı barışçıl gösterilerle 2011 yılı Mart ayında başlayan Suriye krizi, birkaç ay sonra silahlı çatışmaya döndü. BM, Mayıs ayı ortasında çatışmalarda 80,000 kişinin öldüğünün tahmin edildiğini açıklamıştı. Suriye konusundaki uluslararası arabulucu Lakhdar Brahimi, Temmuz ayında Cenevre'de toplanabileceğini umduğunu söylediği barış görüşmelerinin hazırlıkları için, 25 Haziran'da ABD ve Rus yetkililerle görüşecek.