'Süper Teşvik'lere ilişkin detaylar açıklanıyor

Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nin tanıtımı ve teşvik belgesi dağıtım töreni, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Binali Yıldırım ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin katıldığı törenle açıklanıyor

Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nin tanıtımı ve teşvik belgesi dağıtım töreni, Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın katılacağı törenle açıklanıyor.

Proje Bazlı Teşvik Sistemi kapsamında desteklenecek 135 Milyar TL tutarındaki 23 proje ile yaklaşık 35 bin kişiye doğrudan istihdam yaratılması öngörülüyor. Söz konusu projeler ile yaratılacak dolaylı istihdamın ise 134 bin kişinin üzerinde olması bekleniyor. Yatırımların hayata geçirilmesiyle cari açık üzerinde yıllık 19 milyar dolar olumlu etki yaratacağı tahmin ediliyor. 

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, törendeki konuşmasında şunları söyledi:

15 Temmuz'da bu aziz millet dünya demokrasi tarihine geçecek demorasi destanını yazarken, "söz de karar da irade de milletindir" diyerek 'tam bağımsız Türkiye' diye tüm dünyaya haykırmıştır.

Türkiye baştan sonra yollar, köprüler, trenler, enerji santralleri ve üniversiteler ile donatıldı. Bir yanda altyapı seferberliğini gerçekleştirirken bir yandan milli geliri ve ihracatını çıkararak büyük başarılar sağladı.

Bugün, ekonomi denildiğinde birçok yerde borsa, kur, inen çıkan hisseler ve Amerikan Merkez Bankası'nın kararları tartışılıyor.

Kaplumbağa ancak kafasını kabuğundan çıkarırsa yol alabilir bu da ekonomide yatırımdır.

Neden proje bazlı teşvik sistemi dedik? Türkiye'de yüksek ve orta yüksek teknolojiler yeterince yapılamamış ve sonuç olarak cari açık vermişiz. Bu kısır döngüyü kırmak için bugün buradayız. Bugün dünya her alanda bir teknooji devrimi yaşıyor.

Sayın Cumhurbaşkanım,

Uygulamadaki teşvik sistemimizde yıllık ortalama teşvik ettiğimiz yatırım tutarı 97 milyar iken, proje bazlı teşvik sisteminde sadece 6 ayda 165 milyar TL dev yatırımı destekliyoruz.

İlk programımızda 95 milyar TL idi, ikinci programda 115 milyar TL idi üçüncü programda 135 milyar TL'ye çıktı. Yıl sonuna doğru başka bir rekora da ulaşmış olacağız desteklerinizle.

Hedefimiz, dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri olmaktır.

Çok çarpıcı rakam vermek istiyorum. Mevcut teşvik sistemi ile yılda ortalama 2 milyar TL'lik yüksek teknoloji yatırımına teşvik verdik veriyoruz. Bugün ise proje bazlı teşvik sistemine ilave olarak 10 milyar TL'lik yüksek teknoloji yatırımını teşvik ediyoruz.