Sudan'da UNITAMS önünde protesto

Sudan'ın başkenti Hartum'da, eski iktidar partisine yakın yüzlerce kişi, UNITAMS Başkanı ve BM Temsilcisi Peretz'in sınır dışı edilmesi talebiyle gösteri düzenledi.

"Ulusal Mutabakat için Sudan Halkının Çağrısı" girişimi ve bazı İslami partilerin organize ettiği gösteri, Birleşmiş Milletler Entegre Geçiş Yardım Misyonu (UNITAMS) merkezi önünde yapıldı.

Gösteride, ülkenin iç işlerine müdahale ettiği gerekçesiyle BM Temsilcisi Volker Peretz'in sınır dışı edilmesi istendi. 

Protestoculardan İsmail Mahmud, "Sudan'da İslami grupları hedef alan komploları protesto ediyoruz. Biz yaşadığımız sürece Sudan asla laik yasalarla yönetilmeyecek." dedi.

Sudan'da Temmuz 2020'de kurulan UNITAMS, ordunun 25 Ekim 2021'de sivil hükümeti feshetmesi ve iktidara el koymasıyla başlayan siyasi krizin çözümü için taraflar arasında ara buluculuk görevi üstleniyor.

Daha önce de defalarca BM ve Peretz karşıtı gösteriler düzenlenmiş, nisan ayında Sudan Egemenlik Konseyi Başkanı Orgeneral Abdulfettah el-Burhan, Peretz'i Sudan'ın işlerine karışmakla suçlayıp, sınır dışı edilebileceği imasında bulunmuştu.

Sudan'da önde gelen din adamlarından Halife et-Tayyib eş-Şeyh, ülkedeki siyasi krizin çüzümüne dair çabalar kapsamında "Ulusal Mutabakat için Sudan Halkının Çağrısı" girişimini başlatmıştı.

Koalisyonda, eski Cumhurbaşkanı Ömer el-Beşir'e yakın isimler, kapatılan eski iktidar partisi Ulusal Kongre'den ve İslami akım siyasi partilerden liderler yer alıyor.

BM'den Sudan için yeni siyasi anlaşma çağrısı

 

UCM'den Sudan'a Ömer el-Beşir ve yardımcılarının teslimi için iş birliği çağrısı

 

Sudan'da 'siyasi bildirge' imzalandı, 30 aylık geçiş dönemi başlayacak