STFA Yatırım Holding Enerya'yı satıyor

STFA Yatırım Holding ve İsviçreli ortağı doğalgaz dağıtıcısı Enerya'nın satışı için Citi'yi yetkilendirdi

Türkiye'nin başlıca doğalgaz dağıtım şirketlerinden Enerya'nın ortakları STFA Yatırım Holding
ve İsviçreli Partners Group potansiyel bir satış için Citigroup'a yetki verdi.

Konuya yakın üç kaynak, iki ortağın Enerya'daki tüm hisselerini satmak dahil satış seçeneklerini
değerlendirdiklerini belirtti.

Yıllık verilerin toplu olarak bulunduğu Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) son 2018 verilerine göre Enerya sahip olduğu dokuz doğalgaz dağıtım bölgesinde 1.4 milyar
metreküp doğalgaz sattı.

Bu miktar şirketin 22 milyar metreküp büyüklükteki doğalgaz dağıtım sektörünün satış hacminde %6.4 pay sahibi olduğunu gösteriyor.

Şirket1 milyona yakın abone ile Türkiye genelindeki abonelerin %6'sına sahip.

STFA Yatırım Holding'in en son 2017 yılında yayımlanan faaliyet raporunda Enerya'nın o yılki satış gelirleri 1.7 milyar lira olarak açıklandı. Şirketin bu tarihten sonra mali bilgileri yayımlanmadı.

Partners Group ve STFA Yatırım Holding konu hakkındaki sorulara cevap vermedi. Citigroup'a haber anında ulaşılamadı.

İsviçreli varlık yöneticisi Partners Group 2014 yılında Enerya'ya %30 ortak olmuştu.

Enerji sektöründen adının açıklanmasını istemeyen diğer bir kaynak, doğalgaz dağıtım sektörünün EPDK tarafından belirlenen tarifeler üzerinden sabit bir kâr marjı ile sürekli gelir getiren bir iş kolu olduğuna dikkat çekerek, "Abone sayısı belli, tüketim miktarı belli. Çok istikrarlı gelir ve kâr
sağlayacak bir şirket. Türkiye'ye doğalgaz getiren şirketlerin veya var olan gaz dağıtım faaliyetini büyütmek isteyenler ilgi gösterebilir" dedi.

Kaynak Türkiye'deki varlık değerlemelerinin son yılların en düşük seviyelerinde olmasına rağmen yabancıların riskli bir yatırım olarak görmeleri nedeniyle "yeni bir yabancı yatırımcının ilgi göstermesi ihtimalini ise yüksek görmüyorum" dedi.

(