ŞOK! Döviz verileri yayınlanmıyor

Merkez Bankası Başkanı'nın piyasaların allak bullak olduğu bir dönemde 5 günlük tatile çıkması eleştiri konusu oldu...

Eski borsa ve Merkez Bankası başkanlarından, Milliyet Gazetesi yazarı Yaman Törüner, Merkez Bankası'nın son dönemde izlediği politikayı eleştiren bir yazı kaleme aldı. Törüner, "Kriz gelince yöneticiler yok oldu" diyerek başladığı yazısını şöyle sürdürdü:
Dolar, 2 TL’yi aştı. Hükümet sözcüsü “her şey çok iyi” diye demeç verdi. Şimdiye kadar global kriz bizi etkilemedi denirken, şimdi “herkese olan bize de oluyor” demeye başlandı.
Tam bu süreçte, Merkez Bankası Başkanı 5 gün sürecek bir seyahate çıktı. Oysa, organizasyon şemasına göre para piyasaları birimi yani para politikasının günlük yönetimi doğrudan başkana bağlı. Merkez Bankası, tam kriz sırasında, internet sayfasında günlük ve haftalık döviz rezervi verilerini yayınlamayı durdurdu. “Haftalık Basın Bülteni”nin yayımına son verildi. Zaten bir süredir Merkez Bankası’nın kurumsal kimliğiyle oynanıyor, yıllardır verilen ölüm ilanları bile verilmiyordu.
Son dönemlerde, Merkez Bankası hata üstüne hata yaptı. Global kriz nedeniyle, global likidite bol olduğu için yapılan hatalar kendisini göstermedi. Yapılan her şey iyi gibi göründü. Hatta Merkez Bankası Başkanı, dünyanın en iyi Merkez Bankası Başkanı seçildi. Bu trajikomik durum bile ayılmalarına yetmedi.
-  Munzam karşılıkları kullanarak para politikası yapmaya kalktılar.
-  Altın rezervlerini katladılar.
-  Altın ile munzam karşılık kabul etmeye başladılar.
-  FED’i taklit edip, laf ola bir “Para Politikası Kurulu” oluşturdular.
-  Kullanılmayan bir “Politika Faizi” yarattılar.
-  Göstermelik ve kriz sırasında çalışması gerekirken, çalışmayan “Piyasa Yapıcı Bankalar” belirlediler.
Daha neler, neler!