Rusya'dan inşaat sektörüne kötü haber

Türkiye inşaat alanında en çok iş aldığı ikinci ülke olan Rusya'yı kaybediyor. Konuyla ilgili kötü haberi Rusya İnşaat Bakanı Mihail Men verdi.

Geçen hafta inşaatların devam edeceğini söyleyen Rusya İnşaat Bakanı Mihail Men, 2016 yılından başlayarak Türk şirketlerinin Rusya'da inşaat pazarındaki katılımlarının minimum düzeye indirilmeye başlanacağını açıkladı.
 
TÜRK FİRMALARININ  EN BÜYÜK PAZARI
 
1990'lı yılların ortalarından bu yana Rusya Türk müteahhitler için önemli bir pazar konumunda. Türk firmaları Rusya'da hem kamu altyapı ihalelerine giriyor, hem de özel projeler yürütüyor.
 
TÜRKLERİN EN ÇOK İŞ ALDIĞI İKİNCİ ÜLKE RUSYA
 
Şu ana kadar tamamlanan projeler arasında hastanelerden, otoyollara kadar uzanan geniş bir portföy bulunuyor. Türk müteahhitlerinin yurtdışında en çok iş aldığı ikinci ülke de Rusya.
 
YENİ YILDAN İTİBAREN KISITLANACAK
 
Tass ajansına konuşan Men, "Her durumda şu an Türk şirketlerinin çalıştıkları büyük projeleri kökünden söküp atacak değiliz. Elbette bunlar sonuna kadar devam edecek. Ama yeni yıldan başlayarak, Türk şirketlerinin yeni proje girişlerini minimize edecek belli bir karar alınacak" dedi.
 
RUS ŞİRKETLER DOLDURACAK
 
İnşaat Bakanı, Türkiye ile Rusya arasındaki siyasi durumun kendilerini böyle bir karar almaya mecbur ettiğini vurguladı. Men, piyasadan çekilecek Türk inşaat şirketlerinin yaratacağı boşluğu Rus şirketlerinin dolduracağını ve bunun inşaat sektörü için "iyi olacağını" savundu.
 
BU HAFTA KARARLAR ÇIKIYOR
 
Başbakan Medvedev'in bu hafta içinde açıklaması beklenen yeni yaptırım kararında da inşaat sektöründe Türk şirketlerinin varlığını ve çalışmalarını kısıtlayacak kararlar çıkması bekleniyor.
 
1 OCAK'TAN İTİBAREN GİRİŞ YASAK
 
1 Ocak 2016'dan itibaren Rusya'da şirketlerin Türk vatandaşlarını işe almaları yasaklanmıştı. 31 Aralık 2015'e kadar kontrat yapmış olanlar ise yasaktan etkilenmeyecek. Karar bu haliyle inşaat şirketlerine yeni personel getirme imkanı veremeyeceği için sektöre büyük bir darbe olarak yorumlanıyor. Sadece devam eden büyük projeler için istisnai kota tanınması gündemde.