Rus şirketlerinin geliri nasıl katrilyona ulaştı?

Federal Vergi Servisi, Rus şirketlerinin gelirinin nasıl katrilyona ulaştığını açıkladı

Rusya Federal Vergi Servisi (FNS), yakın zamanda RBK’nın atıfta bulunduğu rapora göre Rus şirketlerinin 2022 yılı gelirleri bir önceki yıla göre iki katına çıkarak ilk kez 1 katrilyon rubleyi nasıl aştığını netleştirdi.

Ekonomistler arasında soru işaretleri yaratan rapordaki bilgilerin vergi mükelleflerinin her türlü giderleri dikkate alınmaksızın satışlardan elde edilen gelir ve faaliyet dışı gelir göstergelerine ilişkin gelir vergisi beyannameleri temelinde sağlandığının altını çizen FNS, ayrıca rekor gelir artışının, petrol ve gaz sektöründe küresel enerji fiyatlarındaki olağanüstü artış sonrası artan gelirlerinde hesaba katıldığını vurguladı.

Bununla birlikte rekor ticari gelirlerin ve hizmetlere yönelik tüketici talebinin canlanması, bankacılık sektörünün döviz gelirlerinin yeniden değerlenmesi gibi bir dizi faktörden de kaynaklandığını açıklayan Vergi Servisi, raporun, vergi matrahına ilişkin FNS’e şirketler tarafından deklare edilen verilere ve her türlü giderleri hariç tutan kurumlar vergisi tahakkuklarının yapısına göre ortaya çıktığının altını çizdi.

20 Haziran’da servis tarafından paylaşılan raporda, Rus şirketleri 2022 yılında 1 katrilyon 268 trilyon ruble (ya da yaklaşık 1,3 katrilyon ruble) gelir beyan ederken, bu rakam, 655 trilyon ruble olan 2021 yılı gelirinin neredeyse iki katı oldu.

Böylelikle işletme gelirleri bazında Rusya tarihinde ilk kez bir katrilyon gelir eşiğinin aşıldığı ifade edilirken, işletmelerin karlılıkları da yüzde 5,9’luk artışla 2021’de kaydedilen 29,4 trilyon rubleden 31,1 trilyon rubleye yükseldi.

Uzmanlar, karlılıktaki artışın gelirdeki büyümeye göre düşük olduğuna dikkat çekerken, 2022’de ortalama yüzde 13,8’lik enflasyon oranının karları reel olarak düşürdüğünü vurguluyor.

Uzmanlar bu tutarsızlığı yaptırımlar nedeniyle artan işletme maliyetleriyle açıklarken, Federal Vergi Servisi tarafından bildirilen gelirin gelir vergisi beyannamelerinden toplanan gelir olduğunu, kârın ise aynı beyannamelerden elde edilen gelir ve giderler arasındaki farktan oluştuğunu hatırlattı. (Gazetemru)

Rus şirketlerin gelirlerinde büyük artış

Putin: Avrupa'ya ihracat yapan Rus şirketleri baskı altında

Suudi Prens'den Rus şirketlere 500 milyon dolarlık yatırım