Rus basını kritik zirveyi nasıl gördü

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya’ya gelişi bekleniyor. Rus basını, Putin-Erdoğan zirvesinin gündemini nasıl değerlendirdi?

Putin ve Erdoğan’ın bugün Moskova’da bir araya gelecekleri görüşmeyi analiz eden Kommersant, "Ankara’ınn Menbiç’teki çıkarları karşılığında İdlib’in Şam’ın kontrolüne geçmesine onay verebileceği" yorumunu yaptı. 

Rus gazetesindeki değerlendirmeler özetle şöyle:

“Putin ve Erdoğan, bugün Moskova’da Suriye’deki genel durumu ve ABD ordusunun Suriye’den çıkışını ele almak için bir araya geliyor.

Erdoğan’ın açıklamasına göre, görüşmenin ana konularından biri, Suriye-Türkyie sınırında güvenli bölge kurulması olacak.

Uzmanlar, Ankara’nın, Menbiç’teki çıkarları doğrultusunda İdlib’in Şam yönetiminin kontrolüne geçmesine razı olabileceği ihtimalini göz ardı etmiyor.

Bu konu öncelikle Kürtlerle ilgili. Moskova, Ankara ile Kürt güçleri arasında aracı olmak istiyor.  

Ankara ile Washington’ın anlaşamadıkları tek konu, Türkiye-Suriye sınırında tampon bölge kurulması. Bu, Kürt milislerin Türkiye’ye sızmasını engelleyebilir.

Moskova, ABD’nin terk edeceği tüm topraklar gibi, Suriye-Türkiye sınırının da Şam’ın kontrolünde kalmasını istiyor.

Bugüne kadar Kürtler ile Şam arasında Suriye’nin geleceği ile ilgili müzakereler sonuçsuz kaldı. 

Kürtlerin talepleri Moskova’nın duruşuyla tamamen örtüşüyor. Kürtler, Moskova’nın Şam ile aralarında arabuluculuk yapmasını istiyor. 

Rusya’nın Şam ile Kürtler arasında yapacağı arabuluculuğun sonuçlarının Ankara tarafından kabul görüp görmeyeceği belirsiz.

Kirill Semenov adlı uzmana göre Ankara, Türkiye’nin Menbiç’teki çıkarlarının korunması karşılığında, Rusya’nın Esad orduları ile birlikte İdlib’de operasyon yapmasına razı olabilir.”(Turkrus)