Rosengren'den Aralık'ta faiz artırımı sinyali

Boston Fed Başkanı Rosengren, ekonomideki güçlenme ile birlikte bu yıl faiz artırımına gidilebileceğini işaret etti

Boston Fed Başkanı Eric Rosengren, cesaret verici ABD ekonomik verilerinin yanında bazı yatırımcıların risk aldıklarına ilişkin işaretlerin görülmesinin, merkez bankasının faizi gelecek ay artırmayı düşünmesini ve artırımın ardından kademeli hareket etmesini uygun hale getirdiğini kaydetti.

Rosengren, Portsmouth, Rhode Island'da bugün yaptığı konuşmada, "Gelecekteki tüm komite toplantıları, Aralık ayındaki dahil, ekonomi beklendiği üzere iyileşmeye devam ettiği sürece, faiz artırımı için uygun zaman olacak" dedi.

Fed'in politika belirleyen organı Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC), 2006'dan bu yana ilk faiz artırımını yapıp yapmama konusunda karar almak üzere, 15-16 Aralık'ta Washington'da toplanacak. ABD merkez bankası gösterge faizi 2008'in sonlarından bu yana sıfır seviyesi yakınında tutuyor. 

Rosengren, iç talebin ülke ABD ihracatçılarına sıkıntı yaratan yurtdışındaki zayıflığa ağır bastığını işaret eden beklenenden daha iyi Ekim ayı istihdam raporu ve perakende harcama göstergelerini işaret etti. Rosengren ayrıca, çok düşük seyreden faizlerden destek bulan ticari gayrımenkul piyasasınındaki "getiri arayışlarını" da gösterdi.

Dikaktle İzlenmeli
Rosengren, "Boston gibi bir kentte yapılan kısa bir yürüyüşte rastlanan vinç sayısı çift hanelere ulaştığı zaman, yani bügün olduğu gibi, bu durum, böyle bir büyümenin sürüdürülebilir olduğunu yansıtır," dedi ve "Ticari gayrımenkul fiyatlarındaki trend dikkatle izlenmeli" şeklinde görüş bildirdi. 

Gelecek yıl FOMC'ta oy hakkına sahip Rosengren, Eylül ayında, ABD'nin ülke dışındaki zayıf büyümeden bağışık olmadığını söyledi. Rosengren, Pazartesi günü yaptığı konuşmada, üçüncü çeyrekteki güçlü iç talebin, ABD'nin gelişen piyasalardaki sorunlardan ya da bunun sonucu finans piyasalarında gerçekleşen türbülanstan çok az etkilendiğini gösterdiği kaydetti. 

Rosengren, Ekim ayında önceki ayki seviyesi olan yüzde 5.1'den yüzde 5'e düşen işsizlik oranının, kendi uzun vadeli işsizlik hesaplaması olan yüzde 4.8'e yakın olduğunu belirtti. 

Boston Fed Başkanı, aurıca, "Açık bir şekilde işgücü piyasasında süregelen iyileşmeyi ve işgücü piyasasında kalan atıl kapasitenin daha da azaltılmasını görüyoruz" şeklinde görüş bilidirdi. 

Ekim ayındaki FOMC, faiz artırmadan önce, işgücü piyasasından "biraz daha iyileşmeyi" ve enflasyonun orta vadede yüzde 2 hedefine doğru çıkacağı konusunda daha fazla güven duymayı beklediğini kaydetti. Aynı zamanda, bu açıklamada, faiz artırımı için olası uygun zaman olarak bir sonraki toplantıdan bahsedilerek, bu kararın ne kadar yakın olduğunu işaret ediledi. 

Rosengren, Ekim ayı açıklamasını desteklediğini ve faiz artırımının ardından kademeli hareket edilmesini tercih ettiğini söyledi. Faiz artırımın ardından yavaş hareket ediilmesi, Rosengren'e göre, politika yapıcılara yüksek faizlerin ekonomi üzerindeki etkisini değerlendirmek ve aşırıya gitme be faizi çok fazla yüksetme olasılığını azaltma için zaman verecek.