Robo-danışmanlık terimi mali danışmanları rahatsız ediyor

Mali danışmanlar kapsamlı bir süreç sonucunda oluşturdukları danışmanlık hizmetlerinin robo-danışmanların uyguladığı yöntemden çok daha ayrıntılı olduğunu savunarak terimin değiştirilmesini talep ediyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Avustralya merkezli mali danışmanlar derneği The Advisers Association (TAA), yetkinlikleri bulunmadıkları halde kendilerini 'mali danışman' veya 'mali planlayıcı' olarak tanıtan kişilere daha fazla baskı yapılması çağrısında bulundu. Dernekten yapılan açıklamada ayrıca, "finansal ürün bilgilerinin tavsiye niteliği taşımadığı halde danışmanlık olarak adlandırılmasının ele almanın zamanı geldi" ifadelerine yer verildi.

TAA, 'fon içi danışmanlık’ teriminin adının 'fon içi bilgi' olarak değiştirilmesi ve robo-danışmanlık teriminin de robo-bilgi olarak değiştirilmesi çağrısında bulunuyor.

International Adviser'ın haberine göre, TAA İcra Kurulu Başkanı Neil Macdonald konuyla ilgili açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Tüketici eğitimi ve şeffaflık açısından dobra dobra konuşmanın zamanı geldi. Tercihimiz 'genel danışmanlık' terimini kaldırmaktır.

“Finansal danışmanlık mesleğinde bildiğimiz gibi, gerçek bireysel finans danışmanlığı müşterinin çıkar yükümlülüğünü göz önünde bulundurmak ve karşılamak zorundadır. Müşterinin ihtiyaçlarının araştırılmasını, finansal durumlarının ayrıntılı analizini, bu ihtiyaçları karşılamak için en uygun ürün ve hizmetleri araştırmayı, bir stratejinin geliştirilmesini ve bu ihtiyaçları karşılamalarına yardımcı olacak çözümleri özetleyen bir danışmanlık beyanının üretilmesini içeren kapsamlı bir süreç içerir.

"Bu kapsamlı süreci genel danışmanlık, fon içi tavsiye veya robo-tavsiye sağlayanlarca takip edilmiyor. Tüketiciler tarafından bireysel finans danışmanlığıyla karıştırılmaması için bu finansal ürün hizmetlerinin yeniden adlandırılması esastır."

Eylem sahasının düzenlenmesi gerekiyor

Macdonald, terimlerin yeniden adlandırılmasının mali danışmanlar için "eylem sahalarının düzenlenmesine" de yardımcı olacağını söyledi.

Macdonald açıklamasında, “Şu anda danışmanlar, finansal ürün bilgileri sağlayanlardan çok daha katı kurallara ve açıklama gereksinimlerine tabidir ve Mali Müşavir Standartları ve Etik Kurumu (FASEA) kuralları uyarınca kapsamlı veya ölçekli tavsiyeler oluşturulmalarını da zorlaştırmaktadır. Mali müşavirlerin sadece finansal ürün bilgileri sağladığı durumlarda, eylem sahalarının dengelenmesi için diğer finansal ürün bilgi sağlayıcılarıyla aynı imtiyazları almaları gerekmektedir” ifadelerine yer verdi.

Goldman Sachs’tan kritik Bitcoin kararı

 

Fitch, 7 Türk şirketinin notunu yükseltti

 

Mali müşavirler vergi sisteminde reform talep ediyor