Patronlara dinleme operasyonu!

HSYK Başmüfettişi, 11 mahkemenin verdiği dinleme kararlarını geriye dönük soruşturdu

Paralel Devlet Yapılanması'nın iş dünyasını ve gazetecileri dinlediği ortaya çıktı. "Terör örgütü üyeliği, organize suç örgütü üyeliği" gibi suçlamalarla ve uydurma isimlerle dinlenen ünlüler arasında iş dünyasının önde gelen isimleri, ünlü gazeteciler ve bürokratlar bulunuyor. Yasadışı "telekulak skandalı", HSYK Başmüfettişi Yunus Nadi Kolukısa tarafından yürütülen soruşturma sırasında ortaya çıktı. Kolukısa, Türkiye'de dinleme kararı alma yetkisi bulunan 11 mahkemeden geriye dönük olarak alınan tüm dinleme kararlarını topladı. Gerçek isimlerin yazılmadığı usulsüz dinleme kararlarında yer alan telefon numaralarının kimlere ait olduğunu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) kayıtlarından karşılaştıran Kolukısa, tespit etti.
 
Sabah’ın haberine göre, üçer aylık periyotlarla tekrarlanan dinlemelerin 2008 başından 2009 sonuna kadar devam ettiği, bazı ünlüler içinse 6 kez mahkeme kararı çıkartıldığı belirlendi
 
İŞADAMLARI...
 
Dinlenen işadamı ve işkadınlarından bazıları şöyle: Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un eşi Caroline Nicole Koç, Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Hürriyet Yönetim Kurulu Başkanı Vuslat Doğan Sabancı, işadamları Hüsamettin Kavi, Mustafa Süzer, Mehmet Emin Karamehmet, Erol Altaca, Doğan Holding Finans ve Fon Yönetimi Başkan Yardımcısı Mehmet Yörük, Doğan Holding Yönetim Kurulu Üyesi İhsan Karacan ve diğer bazı Doğan Holding yöneticileri...
 
GAZETECİLER...
 
Yasadışı dinleme skandalında bazı gazeteciler için de yasadışı dinleme kararları alındığı ortaya çıktı. "Terör örgütü üyeliği, suç örgütü üyeliği" gibi suç isnatlarıyla telefonları teknik takibe alınan gazeteciler arasında SABAH Yayın Yönetmen Yardımcısı Metin Yüksel'in yanı sıra, Mehmet Yakup Yılmaz, Yılmaz Özdil, Uğur Dündar, Ruhat Mengi, Aslı Aydıntaşbaş, Ruşen Çakır, Mehmet Murat Yetkin, Şirin Payzın, Oylum Talu, Mirgün Cabas, SABAH yazarı Engin Ardıç, İbrahim Yıldız, Özdemir İnce, Uğur Şevkat, Şükran Suna Vidinli, Arslan Bulut, Amberin Zaman, Selahattin Sadıkoğlu gibi isimler bulunuyor.
 
BÜROKRATLAR...
 
Siyasetçiler ve bürokratların da yer aldığı listede eski bakanlardan İlter Türkmen, CHP milletvekilleri Fatma Nur Serter ve Muharrem İnce, eski YÖK Başkanı Erdoğan Teziç, eski RTÜK Başkanı Zahid Akman ve bazı rektörlerin yanı sıra eski Başbakanlık Müsteşarı Yaşar Yazıcıoğlu, eski İçişleri Bakanı Selahattin Çetiner, eski Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay'ın telefonlarının da örgüt tarafından dinlemeye alındığı tespit edildi. Eski İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Rektörü Muhammed Şahin, eski Marmara Üniversitesi Rektörü Necla Pur, eski İstanbul Üniversitesi Rektörü Yunus Söylet de yasadışı teknik takibe alınan isimler arasında. Bu arada bazı isimlerin telefonlarının dinlenilmesiyle yetinilmeyip, IMEI numarası üzerinden telefon cihazının da dinlendiği ortaya çıktı. Bu sayede, telefon numarası değiştirilse bile dinlemeye alınan telefon cihazına takılan tüm telefon hatları da dinlemeye takılmış oldu.
 
'CANAN' DİYE DİNLEMİŞLER
 
Caroline Nicole Koç'un telefonunun dinlenmesi yönündeki üçer aylık zaman dilimlerinde tekrarlanan ve 10 Temmuz 2008'den 30 Mart 2009'a kadar süren mahkeme kararlarında, Koç'un adının açıkça yer almadığı, "Canan..." ve "Canan Koç" uydurma isimlerinin kullanıldığı belirlendi. Çukurova Holding'in patronu Mehmet Emin Karamehmet'in de "terör örgütü" suçlamasıyla 10 Ekim 2008'den 9 Haziran 2009'a kadar "Mehmet Kara" adıyla takibe alındığı ortaya çıktı. GTE Endüstri Yönetim Kurulu Başkanı Hüsamettin Kavi ise "HSYK Başmüfettişliği bilgi verdi. Terör örgütüyle ilişki içinde olmak şüphesiyle dinlendiğimi söylediler. Böyle bir isnat söz konusu olamaz" dedi. Paralel Yapı tarafından 2 yıl dinlendiklerini öğrenen işadamı ve gazeteciler, sorumlular hakkında şikâyetçi oldu.