Parasal genişleme ne zaman duracak

FED'in tahvil alımlarını azaltması hamlesi piyasa yapıcıları da böldü.

Geçtiğimiz haftanın G20 toplantılarının gündem maddeleri arasında yer alan parasal genişleme ile ilgili farklı açıklamaların geldiği görüldü. Özellikle Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Scheable’nin FED Başkanı Bernanke’nin QE’ler ile sadece zaman satın aldığını belirmesi parasal genişlemenin ne zaman biteceği sorularının yeniden sorulmasına neden oldu.
ABD Merkez Bankası’nın adımları konusunda Wall Street’in en büyük tahvil piyasası oyuncularının farklı görüşleri olduğu ortaya koyuldu. Yılsonundan önce varlık alımlarının azalacağını düşünenlerin yanı sıra 2016’da FED’in faiz artırımına gideceğine inanlar da var.
21 piyasa oyuncusundan 14 tanesi yılın son çeyreğine kadar FED’in 85 milyar dolarlık tahvil alımında sınırlamaya gitmeyeceğini belirtti. Bloomberg anketine katılanların 12 tanesi tahvil alım programının 2014 ortasına kadar süreceğini belirtirken, 15 tane katılımcı ise FED’in yüzde 0.25 ile tarihi düşük seviyelerde bıraktığı faiz oranları ile 2015’e kadar oynamayacağını düşünüyor.
İstihdam ve fiyat istikrarı için kriz sürecinde ABD ekonomisine 2.5 trilyon dolar enjekte eden FED Başkanı Ben Bernanke, şimdi varlık balonu yarattığı noktasında eleştirilirken, enflasyon noktasında elini rahatlatmaya çalışıyor.
Konuya dair önemli açıklamalardan biri de Goldman Sachs baş ekonomisti Jan Hatzius’tan geldi. Hatzius’a göre FED faizi 2016’tan önce arttırma yoluna gitmeyecek. İş gücü piyasalarında düzelmenin uzun zaman alacağını dile getiren finans dünyasının en etkin 50 isminden biri olan Hatzius, enflasyonun iki yıl hedefin altına kalacağını belirtti. Görevin henüz tamamlanmamış olduğuna dikkat çeken Goldman Sachs baş ekonomisti, daha fazla desteğe ihtiyaç duyulabileceğine vurgu yaptı.
FED’in tahvil alımı konusunda atacağı adımlara dair Deutsche Bank ise yılın son çeyreğinde varlık alımlarının azalabileceğini öngördü. Mizuho gelecek 2 yılda bir değişiklik yapılamayacağını düşünürken, Societe Generale ise Aralık ayında tahvil alımlarının sonlanacağını belirtti.
Barclays analisti Rajiv Setia tahvil alım programına son verilmesi için çok erken olduğunu belirtti.