Orta vadeli program özeti

Geçtiğimiz günlerde Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Orta Vadeli Program (OVP)'nin detaylarını ve yapılan revizyonlarını Akşam yazarı Deniz Gökçe köşesine taşıdı. İşte Gökçe'nin Akşam'da yer alan o yazısı

Türkiye uzun zamandan beri beklenen yeni Orta Vadeli Program revizyonunu ilan etti. Aşağıdaki birinci tabloda ABD’de global krizin başladığı yıl olan 2008'den sonra, 2009'da hem Avrupa Birliği'nde hem de Türkiye’de, krizin etkisinin yüzde 4 oranının üstünde daralma, yani negatif büyüme ürettiği görülüyor. Ancak Türkiye hızla toparlandı ve 2010'dan bu yana hep pozitif büyüdü, AB ise ya tekledi (2012 ve 2013 yıllarında) ya da büyümeyi bir türlü artıramadı, pozitif ama çok düşük büyüme oranlarına razı oldu. Türkiye ise cari denge açıklarını kontrol edebilmek için, yüzde 3-4 arasında kontrollu büyüme yaşadı. Yeni OVP ise büyümeyi 2017 ve 2018'de yüzde 5'e yükseltecek şekilde hazırlanmış bulunuyor.

AB ve Türkiye Büyüme Oranları (%)

İkinci tablo ise yüzde 5 düzeyine çıkması planlanan büyüme 2016-2019 arası için planlanan tüm OVP hedef büyüklüklerini bir arada özet olarak vermekte. Büyümenin 2018'den başlayarak yüzde 5 düzeyine çıkarılması planlandığı Tablo 2’de görülmekte. Türkiye’nin bütçe açığı ve kamu borç stoku ise Avrupa normlarına göre çok düşük.