Olimpiyatlarda İstanbul’un hakkını rüşvet yemiş!

Tokyo 2020 Yaz Olimpiyatları’nı İstanbul’dan son anda kaptı ama arkasından rüşvet skandalı çıktı. Fransa’da Japonya Olimpiyat Komitesi Başkanı Takeda hakkında rüşvet verdiğine yönelik soruşturma açıldı.

CÖMERT YILDIZ – FINANSGUNDEM.COM / ÖZEL HABER

İstanbul’un son anda Tokyo’ya kaptırdığı 2020 yılı Yaz Olimpiyatları’na rüşvet davası bulaştı. Japonya Olimpiyat Komitesi Başkanı Tsunekazu Takeda hakkında rüşvet verdiğine yönelik soruşturma açıldı. Takeda, Fransa’da açılan soruşturmada Paris Mali Suçlar Savcılığı soruşturma belgelerinde Tokyo'nun adaylık süreci öncesi ve sonrasında olmak üzere iki farklı kez Black Tidings adlı bir şirkete toplam 2.1 milyon dolar ödemekle suçlanıyor. Fransız Le Monde gazetesinin iddiasına göre bu şirket, Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği Başkanı Lamine Diack'in oğlu Senegalli Papa Massata Diacka ait.



İstanbul son anda kaybetmişti

Takeda'nın, İstanbul'un Tokyo ile birlikte finale kalan son iki adaydan biri olduğu 2020 Yaz Olimpiyatları adaylık sürecinde yolsuzluk yaparak özellikle Ortadoğu ve Afrikalı delegelerin oylarını Tokyo’nun adaylığı kazanması yönüne çevirttiği iddia ediliyor. Geçen yılın mayıs ayında Japonya Olimpiyat Komitesi, 2020 Olimpiyatları'nın Tokyo'da yapılabilmesi için verildiği söylenen 2.1 milyon dolarlık rüşvet iddialarının araştıracağını açıklamıştı.

Hatırlanacağı üzere 2013 yazında yapılan yarışta İstanbul ve Madrid ile birlikte Tokyo 2020 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapmaya hak kazanmıştı. Arjantin’de yapılan oylamanın ilk turunda Tokyo 42, İstanbul ve Madrid 26 puan almıştı. Ekstra oylamada İstanbul 49, Madrid ise 45 almış, ilk ikiye kalan belirlenmişti. Final oylamasında ise İstanbul ve Tokyo baş başa kalmış, İstanbul 36 oy almış, 60 oy alan Tokyo’ya son anda kaybetmişti.