Mustafa Koç döneminde holding cirosu 5 kat arttı

Mustafa Koç'un, Koç Holding'in yönetim kurulu başkanlığı görevinde bulunduğu 13 yıllık sürede, grubun varlıkları ve cirosu 5 katına çıktı.

İş dünyasının önde gelen isimlerinden Mustafa Koç, Koç Holding'in yönetim kurulu başkanlığını üstlendiği 2003 yılından bu yana birçok yeniliğe imza atarken, holdingin faaliyet gösterdiği sektörlerde etkinliğinin artmasında büyük rol oynadı. 

Koç Holding'in 2002'de 46,3 milyon lira olan konsolide net karı, Mustafa Koç'un göreve gelmesinin ardından her yıl kademeli yükselişini sürdürerek geçen yılın 9 ayında 2,2 milyar liraya çıktı.

Holdingin 2002 yılı sonunda 13,7 milyar lira olan toplam varlıkları, geçen yılın dokuz ayında 73,4 milyar liraya yükseldi. Bu dönemde holdingin ödenmiş sermayesi de 1,1 milyar liradan, 2,5 milyar liraya ulaştı. Böylece geçen 13 yıllık sürede grubun toplam varlıklarında yüzde 436,5'lik, ödenmiş sermayesinde ise yüzde 127,3'lük artış yaşandı. Bu da 13 yılda holdingin varlıklarının 5 katına, ödenmiş sermayesinin ise 2,3 katına çıktığını gösteriyor.

Öte yandan Koç Holding'in 2002 sonunda 12,9 milyar lira olan satış gelirleri, 2014 sonunda yüzde 430'luk artışla 68,3 milyar liraya yükseldi. Geçen yılın dokuz aylık rakamlarına bakıldığında holdingin satış gelirlerinin 51 milyar lira olduğu görülüyor.

Holding'in piyasa değeri ise hali hazırda yaklaşık 28 milyar lira düzeyinde bulunuyor.

Mustafa Koç'un göreve gelmesinin ardından yapılan atılımlardan en önemlileri arasında Türkiye'nin önde gelen sanayi kuruluşu TÜPRAŞ'ın hisse devri yer alıyor.

Koç-Shell Ortak Girişim Grubu, 2005'te TÜPRAŞ'ın yüzde 51'lik hissesinin devrine ilişkin yapılan ihaleyi kazanmış, 2006 başında da hisse devri gerçekleşmişti.

Öte yandan 2004 yılında Aygaz Doğalgaz'ın kurulması ve 2005'te Yapı Kredi Bankası hisselerinin holding bünyesine katılması da Mustafa Koç'un başkanlığı döneminde atılan önemli adımlar başında geliyor.

1984'TEN BU YANA MUSTAFA KOÇ'UN İŞ HAYATI

1984


Çalışma hayatına TOFAŞ’ta Müşavir olarak başladı. O yıl Koç Holding’in ürettiği Fiat Uno Avrupa’da yılın otomobili seçildi.

1992

Koç Holding’e geçerek sırasıyla Başkan Yardımcılığı, Başkan, Yönetim Kurulu Üyeliği ve Yönetim Kurulu Başkan Vekilliği görevlerini yürüttü. O yıl Caroline Giraud ile hayatını birleştirdi.



1999

MESS’in 40’ncı yıldönümünde Türk sanayiine katkılarından dolayı dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’den ödülünü aldı. TÜSİAD Başkan Yardımcılığına seçildi.

2003

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı oldu. O yıl onunla röportaj yapan ünlü İngiliz ekonomi gazetesi Financial Times Mustafa Koç için ‘agresif’ büyüme stratejisini yürüteceğini yazdı. TOFAŞ fabrikasında ise 2 milyonuncu araç üretildi.

2004

Beko, Alman elektronik şirketi Grundig’in yüzde 50 ortağı oldu. DemirDöküm, Çin’de Chung Mei şirketiyle ortak radyatör fabrikası kurdu.

2005

Ford Otosan 1 milyonuncu aracı Kocaeli Fabrikası’nda banttan indirildi.

Koç Grubu, Türkiye Petrol Rafinerileri A.Ş. (TÜPRAŞ) özelleştirilme ihalesini 4 milyar 140 milyon dolarla kazandı.



2009

OTOKAR bünyesinde ilk milli tank ‘Altay’ tanıtıldı. Mustafa Koç, Altay’ın prototipini dönemin başbakanı Recep Tayyip Erdoğan ile inceledi. Ford Transit Connect’in Amerika’ya ilk ihracatı gerçekleşti.

2010

1 milyonuncu Doblo, TOFAŞ üretim tesisindeki battan indi. Yeni Fiat Doblo’nun üretimine başlandı. Fiat Doblo “2011 Uluslararası Yılın Ticari Aracı” seçildi. 6 milyonuncu Ford Transit üretim bandından indi. RMK Marine’nin Milli Savunma Bakanlığı için inşa ettiği ‘TCSG Dost’ gemisini denize indirdi.

2011

Doblo modeli, Opel ve Vauxhall markaları için üretilmeye başlandı. Arçelik, Güney Afrika’nın en büyük beyaz eşya üreticisi Defy’i toplamda 327 milyon dolara satın aldı.



2012

Arçelik, ciro bakımından Avrupa’nın en büyük üçüncü şirketi oldu.

2013

Amerika ve Kanada’ya ihraç edilecek Doblo Amerika ile Doblo FL yatırımları açıklandı. Arçelik bünyesinde yer alan Romanya’daki Arctic şirketinin fabrikasında buzdolabı üretimi başladı. Erenler’de Türk Traktör’ün yeni fabrikasının temeli atıldı.