Marmara’da korkutan metan gazı uyarısı

Prof. Dr. Günay Çiftçi, Marmara Denizi’nde "Yaklaşık 150 kilometrelik fayda metan, hidrokarbon ve gaz hidrat çıkışını tespit ettik' dedi

17 Ağustos Marmara Depremi'nin 15'inci yıldönümünden bir gün önce Bursa'nın Mudanya İlçesi'nde, ''Sarsılalım ama yıkılmayalım'' konulu panel düzenlendi.

Mudanya İlçe Belediyesi ve TMMOB Jeofizik Mühendisleri Odası Bursa Şubesi tarafından düzenlenen panele, CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan, Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Günay Çiftçi, İstanbul Valiliği Afet Koordinasyon Merkezi Eğitimcisi Özden Işık, İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu katıldı.

'MUDANYA, ZAMAN GEÇMEDEN RİSK PLANI HAZIRLANMALI'

İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi'ni baştan başa bölen Kuzey Anadolu fayı ile Mudanya'ya bağlı Tirilye Mahallesi üzerinden geçen Zeytinbağı fayına dikkati çekti.

Mudanya için zaman geçmeden bir an önce risk planının hazırlanarak çalışmalara başlanması gerektiğini kaydeden Gündoğdu, tasarım depreminin de iyi belirlenmesi gerektiğini söyledi. Gündoğdu, Prof. Dr. Hakan Kutoğlu ile birlikte Bursa Ovası'ndan geçen fay hattını belirleyen deprem çalışmalarını da anlattı.

'AZ RİSKLİ ALANLAR RANT İÇİN RİSKLİ ALAN GÖSTERİLİYOR'

Panelde Mudanya'nın deprem riski ve alınması gereken önlemleri anlatan CHP İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidoğan da, risk azaltılma ve salınım planı kararlarının alınmasında sivil katılımcılığın önemine dikkati çekti.

Mudanya'nın önemli bir risk altında olduğunu belirten Eyidoğan, kaya için zemin özelliklerine bakıldığında Mudanya'nın yatay ivme hareketlerine maruz kalacağını öne sürdü.