Liralaşma stratejisinde yeni adımlar

Türkiye ekonomi modeli ile birlikte başlayan liralaşma stratejisi ile ilgili bir dizi adım atıldı. Kur korumalı mevduat uygulamasından Türk lirasına dönen mevduatlara vergi kolaylığı bunlardan birkaçı. Peki, sırada hangi düzenlemeler var?

Döviz kurlarındaki atakları durdurmak, cari açığı dengeye getirerek enflasyonda kalıcı fiyat istikrarını sağlamak amacıyla uygulanmaya başlanan Türkiye ekonomi modeli ile "liralaşma stratejisi" hayata geçirildi.

CNN Türk'ün haberine göre geçen yılın son aylarında uygulamaya konulan Türkiye ekonomi modeli ile "liralaşma stratejisi" çerçevesinde, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından Türk lirasının desteklenmesine yönelik geniş çapta önlemler alınıyor. Bu çerçevede kur korumalı mevduat uygulamasından TL'ye dönen varlıklara vergi kolaylığına, TL tasarrufunu desteklemek için Bireysel Emeklilik Sistemi'nde devlet katkısının artırılmasına kadar bir dizi adım atıldı.

ALTINLAR EKONOMİYE NASIL KAZANDIRILACAK?

Şimdi de yeni düzenlemeler yolda. Onlardan en önemlisi yastık altı altınların ekonomiye kazandırılmasına ilişkin çalışma. Bu konuda Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Merkez Bankası'nın çalışmaları devam ediyor. O çalışmalar kapsamında kuyumcularla da bir araya gelinmişti. Kuyumcular sisteme dahil olmayı önermiş, yastık altı altınların kuyumcular üzerinden ekonomiye kazandırılmasını istemişti. Buna ilişkin atılacak adımda olacak gözler.

FİYAT HAREKETLERİNE YÖNELİK TEDBİRLER

Gelecek dönemde bireysel ve kurumsal yatırımcılara yönelik alternatif borçlanma enstrümanlarının ihraç edilmesi planlanıyor. Enflasyonun düşürülmesi hedefi doğrultusunda düzenli olarak toplanan Fiyat İstikrarı Komitesi bünyesinde fiyat hareketleri yakından izlenirken, para politikasının etkinliğinin sınırlı kaldığı arz şokları durumunda alınacak tedbirler gözden geçiriliyor.

Kur korumalı mevduat hesabı 209 milyar liraya ulaştı

 

15 soruda 'Vadeli TL mevduat veya katılma hesaplarına dönüşümün desteklenmesi'